Προβληματισμός στα συνδικάτα για εργασιακό – Ασφαλιστικό

Προβληματισμός στα συνδικάτα για εργασιακό – Ασφαλιστικό

4' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αρχική αμηχανία των συνδικαλιστικών οργανώσεων διαδέχτηκαν οι ενθουσιώδεις επίσημες δηλώσεις των προέδρων των δύο συλλόγων και της ΟΤΟΕ, για να ακολουθήσει αμέσως μετά ο σκεπτικισμός ως προς τις δυσκολίες που θα έχει στην πράξη η μακρά διαδικασία της συγχώνευσης των δύο τραπεζικών ομίλων, που απασχολούν 35.000 εργαζόμενους. Ηδη, πίσω από τις καθησυχαστικές δηλώσεις αμφοτέρων των πλευρών για τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών κεκτημένων, εμφανίζονται οι πρώτες δυσκολίες.

Οι υπολογισμοί για τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα απαιτηθούν παραπέμπουν στο ιλιγγιώδες ποσό των 100 δισ. δρχ., για 2.000 έως 2.500 υπαλλήλους, με κατ’ ελάχιστο κόστος κατ’ άτομο τα 30 εκατομμύρια, ενώ ασαφές παραμένει πώς θα δρομολογηθεί το νέο τοπίο στο Ασφαλιστικό των τραπεζών. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το Ασφαλιστικό των τραπεζών ενέχει τον κίνδυνο της τορπίλης. Αξίζει να θυμίσουμε ότι στο νέο όμιλο θα ενταχθούν στο εξής ασφαλισμένοι από 7 διαφορετικά ταμεία, με διαφορετικό επίπεδο παροχών, και τρόπο χρηματοδότησης (ΙΚΑ, Ταμείο Αλληλοβοήθειας της ALPHA, ΤΑΠΙΛΤ, ΤΑΠΙΛΤΑΤ, Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΕΤΕ, Ταμείο αυτασφάλειας ΕΤΕ, Λογαριασμό Επικούρησης ΕΤΕ). Πάντως, οι μόνοι, που δεν υπέστησαν αυτή τη μεταλλαγή «συναισθημάτων» ήταν οι συνδικαλιστές της πρώην Ιονικής, αρκετοί εκ των οποίων θεωρούν ότι «επιστρέφουν» στους κόλπους της προστασίας του Δημοσίου.

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι Σύλλογοι προσωπικού, έσπευσαν να εκφράσουν την αισιοδοξία τους για την εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι έχουν ήδη τις πρώτες δεσμεύσεις από τους κ.κ. Θ. Καρατζά και Δ. Κωστόπουλο.

Ο Σύλλογος της ΕΤΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον κ. Θ. Καρατζά, ο πρόεδρος του ΣΥΕΤΕ κ. Στ. Κούκος και τα μέλη του προεδρείου, επισήμανε ότι ο πρόεδρος του νέου ομίλου ανέλαβε τις εξής συγκεκριμένες ικανοποιητικές δεσμεύσεις: «Δεν θα γίνουν απολύσεις. Δεν θα περιοριστεί το δίκτυο. Εδραιώνεται η ελπίδα για την επίλυση του ασφαλιστικού. Μετά τη νομική συγχώνευση, (έως τις 30.6.2002) θα υπάρξει επαρκής χρόνος για τη λειτουργική συγχώνευση».

Επίσης, ο Σύλλογος διαβεβαιώνει το προσωπικό της ΕΤΕ και της ALPHA Bank ότι «θα σταθεί μαχητικά στο πλευρό των εργαζομένων και θα αγωνιστεί για τη διατήρηση και την επέκταση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι αναφορές του συνδικαλιστή προέδρου της ALPHA κ. Τ. Γκιάτη. Σε δήλωσή του στην «K» μετέφερε τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης, καθώς επίσης και την πρόθεση του νέου ομίλου να αντιμετωπίσει την πολυμορφία του Ασφαλιστικού με τη δημιουργία, κατ’ αρχάς ενός ενιαίου ταμείου επικούρησης που θα χρηματοδοτεί και τις επιπλέον παροχές για την κάλυψη των διαφορών που θα προκύψει η ένταξη των ασφαλισμένων της ΕΤΕ για κύρια σύνταξη στο ΙΚΑ.

Πάντως ο κ. Γκιάτης, τονίζοντας ότι μόλις χθες ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στην ALPHA έσπευσε να τονίσει ότι η μείωση -διά της εθελουσίας- αφορά κυρίως την Εθνική Τράπεζα.

Σημειώνεται ότι συνάντηση με τη διοίκηση του νέου ομίλου αναμένεται να πραγματοποιήσει εντός των ημερών και το προεδρείο της ΟΤΟΕ, ενώ το θέμα της συγχώνευσης απασχόλησε χθες και σύσκεψη συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ των δύο τραπεζών. Πάντως, το κέντρο βάρους σε όλη τη μακρά περίοδο μέχρι τη λειτουργική συγχώνευση για τη συνδικαλιστική πλευρά πέφτει αναπόφευκτα στους δύο Συλλόγους, καθώς η ίδια η δομή της ΟΤΟΕ φαίνεται ότι δεν της επιτρέπει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το νέο τοπίο που δημιουργείται στον τραπεζικό κλάδο.

ΣΕΒ: Παράδειγμα προς μίμηση για τις επιχειρήσεις η συγχώνευση

Παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους θα πρέπει να αποτελέσει η συγχώνευση των τραπεζών Εθνικής – Alpha Bank, δηλώνει ο πρόεδρος της Ε.Ε. του ΣΕΒ Ελ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος εκτιμά ότι η κίνηση αυτή θα προκαλέσει συγχωνεύσεις και σε άλλους, πέραν του τραπεζικού, κλάδους. Θετικά τοποθετήθηκε στο θέμα και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι με τη συγχώνευση επιτυγχάνεται εμμέσως και η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας. Ο ίδιος χαρακτήρισε αναγκαίο το νομοσχέδιο για την προώθηση των συγχωνεύσεων, εκτιμώντας ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.

Διαρθρωτικές αλλαγές

Με την ίδια θετική διάθεση η ηγεσία του ΣΕΒ είδε και την αναβάθμιση του Ν. Χριστοδουλάκη σε πρώτο τη τάξει υπουργό, από τον οποίο και αναμένει επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. «Ζούμε σε μία χώρα που η προσωπικότητα μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά τα πράγματα και ο κ. Χριστοδουλάκης μας δημιουργεί καλή αίσθηση και δείχνει ότι έχει όρεξη και διάθεση για δουλειά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακόπουλος, ο οποίος πάντως απέδωσε τα δίκαια και στον πρώην υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τη φράση «όποιος πει ότι ο κ. Παπαντωνίου δεν έχει κάνει καλή δουλειά είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της συγχώνευσης των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, ο κ. Αντωνακόπουλος σημείωσε ότι δημιουργείται ένα καινούργιος οργανισμός ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα πρέπει οι άλλες τράπεζες να δούνε πώς θα αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό, σημείωσε, αλλά και οι επιχειρήσεις στους άλλους κλάδους και κυρίως οι μικρομεσαίες. Υποστήριξε ότι δεν είναι απαραίτητο η συγχώνευση να συνδυαστεί με μείωση προσωπικού, αλλά αντίθετα δημιουργεί μία δυναμική και μία προοπτική για νέες θέσεις εργασίας.

Την ίδια άποψη εξέφρασε και ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και αρμόδιος για τα εργασιακά Ν. Αναλυτής, ο οποίος τόνισε ότι σε χώρες όπου έλαβαν χώρα τέτοιες κινήσεις η ανεργία μειώθηκε, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι σε πρώτη φάση δεν αποκλείεται να υπάρξει μείωση προσωπικού.

Κι όλα αυτά, δεν εμποδίζουν τη διεύθυνση να δηλώνει κάθε νέα αγωνιστική «σεζόν» ότι είναι έτοιμη για σπουδαίες διακρίσεις στον ευρωπαϊκό χώρο. (Τυπική περίπτωση «ελληνικής ιδιαιτερότητας»).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή