ΠΡΟΣΩΠΟ/Πιτερ Μπονφιλντ

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φορέστε τις ζώνες ασφαλείας και μην καπνίζετε υπάρχουν πιθανότητες για αναταράξεις κατά τη διάρκεια της πτήσεως». Με αυτά τα λόγια θυμούνται οι συνεργάτες του τον Πίτερ Μπόνφιλντ να αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της British Telecommunications (ΒΤ) το 1996. Οσο και υπερβολικό να ακουγόταν τότε, σήμερα ίσως να φαίνεται προφητικό.

Επί των ημερών του κ. Μπόνφιλντ, ο οποίος αποχωρεί τον Ιανουάριο, δηλαδή ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε προγραμματιστεί, η τιμή της μετοχής της ΒΤ τετραπλασιάστηκε στις 14 λίρες για να κατρακυλίσει στη συνέχεια στις 300 πένες.

Η εταιρεία παρά τις απόπειρες του επικεφαλής της εσώρευσε υπέρογκα χρέη εξαιτίας δαπανηρών εξαγορών και δεν κατόρθωσε να συναγωνιστεί επάξια τις ανταγωνίστριές της σε μία περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Οι μέτοχοι και οι αγορές θεωρούν ότι ο Πίτερ Μπόνφιλντ είχε περισσότερα διαστήματα παρακμής παρά ακμής και ότι θα πρέπει να χρεωθεί την αποτυχία της British Telecom- munications ΒΤ, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έλαβε ορθές πρωτοβουλίες. Αλλά, όπως διευκρίνισε, ένας από τους μετόχους, ο Ντέϊβιντ Κάμινγκ, επικεφαλής τoυ κλάδου των βρετανικών μετοχών της Standard Life, είναι πλέον πολύ αργά για τον σερ Πίτερ. Ωστόσο, ο τελευταίος επιβίωσε ενός εσωτερικού ανασχηματισμού, ο οποίος τον Απρίλιο κόστισε στον πρόεδρο του Δ.Σ. Ιέϊν Βάλανς τη θέση του.

Ο αντικαταστάτης του Κρίστοφερ Μπλαντ σε συνεργασία με τον κ. Μπόνφιλντ άρχισαν να πωλούν περιουσιακά στοιχεία της ΒΤ και να προβαίνουν σε έκδοση μετοχών, ώστε να σμικρύνουν το χρέος της.

Σήμερα ο βρετανικός πρώην κρατικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος έχει την καλύτερη επίδοση, μιλώντας με όρους τηλεπικοινωνιακών μετοχών της Βρετανίας, καθώς και μία από τις καλύτερες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Πίτερ Μπόνφιλντ, ο μουσικόφιλος διευθύνων σύμβουλος με ένα ξίφος σαμουράϊ στο γραφείο του, θεωρεί ότι αποχωρεί την κατάλληλη στιγμή, εφόσον το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Πάντως, οι επενδυτές, αν και του αναγνωρίζουν τη μεγάλη εμπειρία στην υψηλή τεχνολογία λόγω παρελθόντος στην Texas Instruments και την ICL, δεν θα του συγχωρήσουν ότι δεν επέτυχε να εκσυγχρονίσει τη γραφειοκρατική ΒΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή