Στην αρχή μιας επώδυνης συρρίκνωσης, ή ακόμα και ύφεσης οι ΗΠΑ

Στην αρχή μιας επώδυνης συρρίκνωσης, ή ακόμα και ύφεσης οι ΗΠΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μακροβιότερη περίοδος ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας έχει ολοκληρωθεί. Διήρκησε 10,5 χρόνια και ήταν κατά δύο χρόνια μεγαλύτερη από αυτή της δεκαετίας του ’60. Τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ στο τρίτο τρίμηνο δεν αναμένεται να αναθεωρηθούν σε εντυπωσιακά υψηλότερα επίπεδα και αυτό σημαίνει ότι η κορύφωση της αναπτυξιακής πορείας της δεκαετίας του ’90 εντοπίζεται στο δεύτερο τρίμηνο του 2001. Ετσι προκύπτει ότι από την προηγούμενη κορύφωση του οικονομικού κύκλου, Ιούλιος 1990, η αμερικανική οικονομία αναπτυσσόταν σε ετήσια βάση κατά 3,1%.

Ο κύκλος αυτός θεωρήθηκε ως οικονομικό θαύμα και ήταν αυτός που ανέδειξε τη νέα οικονομία. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ πιο πεζή.

Ας ξεκινήσουμε όμως με τα καλά νέα. Με ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης 3,1% η αμερικανική οικονομία διπλασιάζεται κάθε 23 έτη, επίδοση καθόλου άσχημη για μια τόσο μεγάλη και ισχυρή οικονομία. Εξάλλου είναι ένα ποσοστό που μέχρι σήμερα οι μεγάλες ευρωπαϊκές μπορούν μόνο να φιλοδοξούν ότι μπορεί κάποτε να το πετύχουν. Στην πραγματικότητα όμως, ο παραπάνω ρυθμός ανάπτυξης είναι μικρότερος, λόγω της αύξησης του πληθυσμού. Ο ρυθμός τής κατά κεφαλήν οικονομικής ανάπτυξης είναι τουλάχιστον κατά μία ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερος από τον προαναφερθέντα. Ακόμα και έτσι όμως ο συγκεκριμένος ρυθμός ανάπτυξης είναι απόλυτα ικανοποιητικός για ανεπτυγμένες οικονομίες όπως των Ηνωμένων Πολιτειών ή της Ευρώπης.

Ιστορικά, ο τελευταίος οικονομικός κύκλος κάθε άλλο παρά εξαίρεση μπορεί να χαρακτηρισθεί. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας ήταν ελάχιστα υψηλότερος από τον αντίστοιχο της περιόδου 1973-1980 που υπολογίζεται στο 2,9%. Συγκρινόμενος βέβαια με αυτόν της δεκαετίας του ’60 (4,4%) μπορεί μάλιστα να χαρακτηρισθεί χαμηλός. Η αίσθηση ότι η ανάπτυξη της δεκαετίας του ’90 ήταν εξαίρεση, αποδίδεται στην άνιση κατανομή της. Η επέκταση της οικονομίας ήταν εντονότερη στο δεύτερο μισό της δεκαετίας, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα πρώτα χρόνια της χαρακτηρίστηκαν από την αύξηση της ανεργίας.

Επίσης, στα τέλη της δεκαετίας η αύξηση της παραγωγικότητας επέτρεψε στην αμερικανική οικονομία να αναπτυχθεί με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς υποστηρίζουν αρκετοί. Η αλήθεια είναι ότι το επιχείρημα αυτό περιέχει δόση αλήθειας αλλά πρέπει να δοκιμαστεί και στη φάση της συρρίκνωσης. Από την άλλη πλευρά, εξίσου αληθές φαντάζει το επιχείρημα εκείνο που αποδίδει τη βελτίωση της παραγωγικότητας στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων. Αν αυτό ισχύει, τότε η αύξηση της παραγωγικότητας είναι φυσική συνέπεια και δεν πρέπει να αποδίδεται σε κανένα θαύμα. Αν όμως αυτό ισχύει τότε βρισκόμαστε στην αρχή μιας επώδυνης συρρίκνωσης, ή ακόμα και ύφεσης.

British Telecom

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή