Συσκέψεις από Χριστοδουλάκη για την πορεία του Γ’ ΚΠΣ

Συσκέψεις από Χριστοδουλάκη για την πορεία του Γ’ ΚΠΣ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες δύο συσκέψεις για την παρακολούθηση της πορείας του Γ’ ΚΠΣ έχει προγραμματίσει για σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Θα συναντηθεί αρχικά με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας και κατόπιν με τους γραμματείς των τομεακών προγραμμάτων. Στο οικονομικό επιτελείο κάνουν λόγο για «ποιοτική απορρόφηση» των πόρων του Γ’ ΚΠΣ και επισημαίνουν ότι απαιτείται εγρήγορση, ώστε να επιτευχθούν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το στοίχημα

Ο νέος υπουργός αντιλαμβάνεται άριστα ότι στο χώρο των κοινοτικών κονδυλίων θα κριθεί ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Οι παλιές καλές εποχές, όπου μόνη έγνοια ήταν η απορρόφηση των πόρων, αποτελούν μακρινό παρελθόν. Οι νέες συνθήκες απαιτούν ευέλικτες διαδικασίες και υλοποίηση των έργων εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Εχουν επέλθει σημαντικές διαφοροποιήσεις στον τρόπο καταβολής της κοινοτικής χρηματοδότησης, που δίνεται εφόσον πριν υπάρξουν οι εθνικές χρηματοδοτήσεις, αλλά και τα παραστατικά που θα τεκμηριώνουν την πρόοδο του έργου. Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στους επόμενους μήνες θα εισρεύσουν στην Ελλάδα κοινοτικοί πόροι αξίας 1,5 τρισ. δραχμών. Αυτό θα γίνει, όπως έχει εξηγήσει ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Χρήστος Πάχτας, σε τρεις δόσεις και θα δώσουν ανάσα στον ελληνικό προϋπολογισμό.

Η Αρχή Πληρωμής έχει υποβάλει στην Ε.Ε. αιτήσεις – βεβαιώσεις για συνολικές δαπάνες 810 δισ. δραχμών, που αντιστοιχούν σε κοινοτική συνδρομή ύψους 450 δισ. δραχμών. Πρόκειται για δαπάνες έργων του Γ’ ΚΠΣ, που είχαν προχρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στόχος είναι οι συγκεκριμένοι πόροι να εισρεύσουν στα ταμεία μέχρι το τέλος του 2001.

Είσπραξη

Η συγκεκριμένη διαδικασία ενεργοποιείται πρώτη φορά, ενώ η επόμενη φάση με παραστατικά (δηλαδή, αποδεικτικά της πορείας των έργων) θα υποβληθεί στην Κοινότητα στα τέλη Μαρτίου 2002. Στόχος είναι και στη φάση εκείνη να καταστεί εφικτή η είσπραξη άλλων 500 δισ. δραχμών. Επίσης, άλλα 500 δισ. δραχμές θα εισπράξει η Ελλάδα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2002, από το κλείσιμο και τους διακανονισμούς του Β’ ΚΠΣ, η ολοκλήρωση του οποίου θα γίνει μέχρι τις 31/12/2001.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή