Το πανόραμα των θυγατρικών σε εσωτερικό και εξωτερικό

Το πανόραμα των θυγατρικών σε εσωτερικό και εξωτερικό

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξωστρέφεια των δύο Ομίλων και η δραστηριοποίησή τους πέρα από τα εγχώρια σύνορα, αποτέλεσε καθοριστικό σημείο στην απόφαση της συγχώνευσης και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα σηματοδοτήσει και την επόμενη κίνηση του ενιαίου Ομίλου που θα προκύψει. Η δραστηριοποίησή τους σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα της οικονομικής ζωής, θα αναδείξει σημαντικότατες συνέργειες στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ εξίσου σημαντικές θα είναι οι συνέργειες που δημιουργούνται εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004, καθώς οι δύο Ομιλοι αναδεικνύονται πρωταγωνιστές με δύο βασικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα (Αστέρας και Χίλτον).

Σε αντίθεση με τις αλληλοκαλύψεις που υπάρχουν στον στενό τραπεζικό τομέα, το συγκριτικό πλεονέκτημα του νέου ομίλου που θα προκύψει, είναι η συμπληρωματικότητα σε μια σειρά δραστηριότητες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Οι δύο Ομιλοι τοποθετήθηκαν εγκαίρως στα Βαλκάνια, αξιοποιώντας τη γειτνίαση που καθιστά την ευρύτερη περιοχή ως τον ζωτικό χώρο, ενώ είναι χαρακτηριστική η κινητικότητα του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σε καινοτόμους τομείς, όπως αυτός του ventrure capital. Στο πλαίσιο αυτής της επιλογής αξιοσημείωτες είναι οι κινήσεις που έχουν δρομολογηθεί στο εξωτερικό, μέσα από το NBG Private Equity Fund, το NBG Greek Fund και το NBG BalkaFund, ενώ μια από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες αποτελεί η συνεργασία με τη Microsoft για τη δημιουργία incubator (εκκολαπτηρίου) για νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις στη χώρα μας. Αντίστοιχα, ο Ομιλος της Alpha Bank, έχει ισχυρή παρουσία στον τομέα της πληροφορικής μέσω της Δέλτα Singular, αλλά και της Unisystems, στην οποία διαθέτει σημαντικό ποσοστό, ενώ η συγχώνευση των δύο Ομίλων τούς αναγορεύει σε πρωταγωνιστές και στον κατασκευαστικό τομέα, μέσω ενός κοινού συμμάχου, του Ομίλου της Ελληνικής Τεχνοδομικής-Ακτωρ-ΤΕΒ.

Στο εξωτερικό, τόσο ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας όσο και ο Ομιλος της Alpha Bank, έχουν αναπτύξει μεθοδικά τα τελευταία χρόνια την παρουσία τους στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και στις μεγάλες αγορές του κόσμου, όπως της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Στη Νέα Υόρκη, ο Ομιλος της Εθνικής Τράπεζας έχει παρουσία από το 1953 μέσω της ΑΒΝΥ, ενώ γύρω από την τραπεζική δραστηριότητα συγκεντρώνονται επτά θυγατρικές, που δραστηριοποιούνται στους τομείς leasing, franchising, real estate και χρηματοδότησης ασφαλίσεων και με την πρόσφατη απόκτηση χρηματιστηριακής εταιρείας και εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού, ενδυναμώθηκε η παρουσία του.

Η δραστηριοποίηση της Alpha Bank συνδέεται κυρίως με διαμεσολαβητικές και διαπραγματευτικές δραστηριότητες που ασκεί μέσω της θυγατρικής της Alpha Finance, Alpha Finance US Corporatioκαι στόχος και των δύο σε ενοποιημένο πλέον επίπεδο είναι η περαιτέρω συνεργασία με τις μονάδες στη Βαλκανική μέσα από την αξιοποίηση του εκτεταμένου δικτύου τους.

Στα Βαλκάνια ο Ομιλος της Alpha έχει παρουσία στις αγορές της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Ρουμανίας και λιγότερο στη Βουλγαρία, ενώ στην Κύπρο η Alpha Bank Limited ελέγχει το 7% της κυπριακής αγοράς μέσα από ένα δίκτυο 25 καταστημάτων. Την παρουσία στην Κύπρο του νέου Ομίλου που θα προκύψει, συμπληρώνει το δίκτυο της Εθνικής με 24 καταστήματα, ενώ αναμένεται και η λειτουργία της νέας εταιρείας αμοιβαίων κεφαλαίων.

Με την απόκτηση του 90% του UBB στη Βουλγαρία, η Εθνική έχει τον απόλυτο έλεγχο της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη γειτονική χώρα με 146 καταστήματα, ενώ έχει προχωρήσει στην εξαγορά του 70% της Stopanska, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην ΠΓΔΜ, με 23 συνολικά καταστήματα. Εκτός από την ίδια την Τράπεζα, ενεργή παρουσία στο εξωτερικό έχει και η θυγατρική του Ομίλου, η ΕΤΕΒΑ με θυγατρικές εταιρείες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ αντίστοιχα ο Ομιλος της Alpha έχει επεκτείνει τις εργασίες του μέσω των θυγατρικών Alpha Finance Romania, Alpha Leasing και Alpha Advisory Romania στη σχετική αγορά. Η έντονη δραστηριοποίηση στη σχετική αγορά αναδεικνύει και τη σημασία της στις επιλογές των δύο Ομίλων, ενώ η γειτονική Τουρκία είναι σύμφωνα με πληροφορίες, ο επόμενος και άμεσος στόχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή