Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 48 δισ. δρχ. στην τετραετία 1999-2002 από την 3Ε

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 48 δισ. δρχ. στην τετραετία 1999-2002 από την 3Ε

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τα 15 δισ. δρχ. σχεδιάζει να επενδύσει στην εγχώρια αγορά το 2002 η Coca Cola Τρία Εψιλον, ανεβάζοντας έτσι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της τετραετίας 1999-2002 σε 48 δισ. δρχ. Επενδύσεις που θα αφορούν μεταξύ άλλων βελτιώσεις στην παραγωγική υποδομή και νέα προϊόντα. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Τρία Εψιλον, «η εταιρεία αναπτύσσεται με τέτοιους ρυθμούς που ο μηχανολογικός εξοπλισμός δεν προλαβαίνει να παλιώσει…».

Εκτός των προϊόντων που εμφιαλώνει για λογαριασμό της The Coca Cola Company, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις αγορές των χυμών και του εμφιαλωμένου νερού. Στην αγορά των χυμών, της οποίας και τα θεμέλια έθεσε, το μερίδιο της Amita φθάνει σήμερα στο 53,1% με τον δεύτερο μεγαλύτερο ανταγωνιστή να κατέχει μόλις 16,2%. Τα προϊόντα Amita, οι πωλήσεις των οποίων στη δεκαετία 1990-2000 αυξήθηκαν κατά 100%, εξάγονται σε αρκετές χώρες όπως Αλβανία, Σκόπια, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γιουγκοσλαβία κ.ά. Στην γκάμα των προϊόντων της προστέθηκαν πρόσφατα η Amita Plus και η σειρά Amita Fun ή Αμιτάκια (απευθύνονται κυρίως σε παιδιά). Να σημειωθεί ότι η αγορά των χυμών αυξάνεται τα τελευταία χρόνια κατά 3% ετησίως.

Μονάδες παραγωγής

Στην αγορά του εμφιαλωμένου νερού που την περίοδο 1997- 2000 βελτιώθηκε κατά 8,5% ετησίως, η Coca Cola Τρία Εψιλον θα διαθέσει περί τα τέλη Νοεμβρίου και ανθρακούχο νερό «Αύρα», καθώς εκτιμάται ότι η κατηγορία αυτή εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης. Το επιτραπέζιο νερό «Αύρα» κατέχει μερίδιο αγοράς 23% ενώ η κατά κεφαλήν κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού φθάνει πλέον τα 49,8 λίτρα.

Στην Ελλάδα, η Coca Cola Τρία Εψιλον διαθέτει 7 μονάδες παραγωγής & πωλήσεων και 3 κέντρα παραγωγής απασχολώντας συνολικά 2.228 άτομα. Μάλιστα, στα εργοστάσια του Σχηματαρίου, όπου από το 1998 μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί 6,8 δισ. δρχ., της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για την Πιστοποίηση Συστήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος κατά το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001.

Αυτά σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, διότι η Coca Cola Τρία Εψιλον δραστηριοποιείται συνολικά σε 23 χώρες, διατηρεί 75 εργοστάσια παραγωγής, απασχολεί 30.000 προσωπικό, με την παραγωγή της να ανέρχεται σε 1 δισ. κιβώτια αναψυκτικά. Στο ήδη υπάρχον δυναμικό της θα προστεθούν και οι μονάδες της The Coca Cola Company στη Ρωσία και στις χώρες της Βαλτικής. Παράλληλα, θα αποκτήσει και το σύνολο των μετοχών της θυγατρικής Coca Cola Molino Beverages Ltd. Οι παραπάνω εξαγορές, το τίμημα των οποίων φθάνει τα 200 εκατ. δολ., έρχονται προς έγκριση στην Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου.

Το τρίτο σημαντικό θέμα είναι η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου, καθώς όπως επισημαίνει ο κ. Κόντος, η ισχύουσα νομοθεσία που ορίζει την αποτίμηση των επενδύσεων στη χαμηλότερη τιμή μεταξύ αξίας κτήσης και τρέχουσας τιμής, θεωρείται πλέον χονδροειδής και πεπαλαιωμένη προσέγγιση. Η αντιπροσωπευτική απεικόνιση της αξίας τους επιβάλλει την εκ των προτέρων αξιολόγησή τους και τον διαχωρισμό του χαρτοφυλακίου σε τρεις τύπους επενδυτικής συμπεριφοράς, όπως αυτή προβλέπεται από το IAS, που διαχωρίζει το επενδυτικό (investment) χαρτοφυλάκιο, από το κερδοσκοπικό (trading), αλλά και το διαθέσιμο προς πώληση (available for sale). Με βάση αυτή τη διάκριση, η αποτίμηση του χαρτοφυλακίου ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες επενδυτικής αντίληψης και επιτρέπει μια προσέγγιση που ανταποκρίνεται στα σύγχρονα δεδομένα μια δυναμικής της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή