Εταιρείες Επενδύσεων: βίαιη υποχώρηση κερδών στο 9μηνο

Εταιρείες Επενδύσεων: βίαιη υποχώρηση κερδών στο 9μηνο

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ ραματική καθίζηση παρουσιάζουν τα κέρδη των εταιρειών επενδύσεων στο εννεάμηνο του έτους. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση των τιμών των μετοχών προκάλεσε τη βίαιη υποχώρηση των κερδών του κλάδου ενώ πολλές εταιρείες παρουσίασαν ζημιές.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών επενδύσεων στο διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι 16 εισηγμένες εταιρείες του κλάδου (λείπουν τα στοιχεία της Interinvest) παρουσίασαν κέρδη ύψους 7 δισ. δρχ. μειωμένα κατά 85% σε σχέση με τα κέρδη της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Στα τέλη Σεπτεμβρίου οι 8 από τις 16 επενδυτικές παρουσίαζαν ζημιές ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο μόνο 2 ήταν σε ζημιές. Ολες οι εταιρείες παρουσιάζουν απώλειες κερδών ωστόσο καταλυτική είναι η επιρροή της Alpha Επενδύσεων, των Επενδύσεων Εργασίας, της Εθνικής και της ΕΕΕΧ λόγω του μεγάλου μεγέθους τους. Τα κέρδη της Alpha Επενδύσεων μειώθηκαν κατά 76% και συρρικνώθηκαν στα 6,3 δισ. δρχ., των Επενδύσεων Εργασίας περιορίστηκαν στα 2,2 δισ. δρχ. (-88%), της Εθνικής Χαρτοφυλακίου στα 10,2 δισ. δρχ. (-82,5%) ενώ τα κέρδη της ΕΕΕΧ διαμορφώθηκαν στα 1,12 δισ. δρχ. (-84%).

Στην άλλη πλευρά τις μεγαλύτερες ζημιές ύψους 2,8 δισ. δρχ. παρουσιάζει η Εξέλιξη και ακολουθούν με ζημιές 1,9 δισ. δρχ. ο Δίας και με 1,6 δισ. δρχ. η Alpha Trust Ωρίων.

Παράλληλα τα χαρτοφυλάκια των εταιρειών του κλάδου παρουσίαζαν στα τέλη Σεπτεμβρίου αρνητικές υπεραξίες μεγαλύτερες των 280 δισ. δρχ. Το νούμερο αυτό είναι σημαντικό δεδομένου ότι το ενεργητικό όλων των εταιρειών ανέρχεται σε 628 δισ. δρχ. Πάντως στα τέλη Σεπτεμβρίου ο κλάδος όπως όλα δείχνουν βρέθηκε στο χαμηλότερο σημείο με τα χρηματιστήρια να δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγω των δραματικών γεγονότων στην Νέα Υόρκη την 11η Σεπτεμβρίου. Σήμερα η κατάσταση των χαρτοφυλακίων των ΑΕΕΧ εμφανίζεται αισθητά βελτιωμένη αποτέλεσμα της ανόδου των τιμών των μετοχών. Τα οφέλη του κλάδου είναι ακόμα μεγαλύτερα δεδομένου ότι οι περισσότερες ΑΕΕΧ έχουν χαρτοφυλάκια με μεγάλες τραπεζικές θέσεις, κλάδος που λόγω των εξελίξεων στην Alpha – Εθνική βρίσκεται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος αποκομίζοντας τα μεγαλύτερα κέρδη.

Η άνοδος των τιμών περιόρισε τις τελευταίες ημέρες περιόρισε και τα discounts τα οποία όμως παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Στα τέλη Σεπτεμβρίου και σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών το μεγαλύτερο discount παρουσίαζε η μετοχή της Ασπίς Επενδυτική και της Πειραιώς Επενδυτική οι οποίες διαπραγματεύονταν με «έκπτωση» 38,6%.

Ακολουθεί η Εμπορική Επενδυτική με discount 37,2%, η Εθνική Χαρτοφυλακίου με 35,9%, η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου με 34,9% η Αιολική με 33,4%, η Alpha Trust Ωρίων με 32,4%, οι Επενδύσεις Αναπτύξεως με 31,8% και οι Επενδύσεις Εργασίας με 28,8%.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι παρά την ιδιαίτερα αρνητική πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι διαχειριστές των επενδυτικών έχουν επιτύχει ικανοποιητικές αποδόσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι απώλειες των χαρτοφυλακίων των επενδυτικών εταιρειών να είναι στις περισσότερες περιπτώσεις χαμηλότερες των απωλειών του Γενικού Δείκτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Γενικός Δείκτης παρουσίαζε σε σχέση με την αρχή του έτους απώλειες της τάξεως του 34,3%. Στο ίδιο διάστημα τρεις επενδυτικές παρουσίαζαν απώλειες ελαφρώς υψηλότερες του Γενικού Δείκτη ενώ η πλειοψηφία (8 εταιρείες) παρουσίαζαν μείωση της εσωτερικής τους αξίας μικρότερη του 30%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή