Στα 200 εκατ. ευρώ τουλάχιστον υπολογίζεται πως μπορεί να φθάνει η έκθεση των Ελλήνων ξενοδόχων στη χρεοκοπημένη Thomas Cook, δηλαδή οι απλήρωτες απαιτήσεις που έχουν από τον βρετανικό tour operator. Το ποσό αυτό αποτελεί συντηρητική εκτίμηση και στην αγορά ακούγονται ποσά ακόμα και της τάξεως των 430 εκατ., καθιστώντας σαφές πως η κατάρρευση της Thomas Cook προσλαμβάνει διαστάσεις συστημικού κινδύνου για τον κλάδο.
Στην Ελλάδα η Thomas Cook συνεργάζεται άμεσα με ένα δίκτυο 47 ξενοδοχείων, εκ των οποίων τα 4 είναι ιδιόκτητα, και έμμεσα με εκατοντάδες περισσότερα. Καθώς η πρόσθεση των επιμέρους απαιτήσεων είναι προς το παρόν αδύνατο, όχι μόνον να γίνει, αλλά ακόμα και να συγκεντρωθεί, αφού τα λογιστήρια των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ακόμα προσμετρούν το σύνολο της έκθεσής τους, κύκλοι της αγοράς προσφεύγουν σε μια top-down κατά προσέγγιση εκτίμηση: Με δεδομένο πως η Thomas Cook έφερε το 2018 περί τα 2,8 εκατ. επιβάτες επί συνόλου 33 εκατ. αφίξεων ξένων ταξιδιωτών, και υπό την υπόθεση πως λόγω κρίσης θα πούλησε φέτος περί τα 10% λιγότερα πακέτα, άρα 2,5 εκατ. ταξιδιώτες, προκύπτει πως η εταιρεία που καταρρέει καλύπτει περίπου το 7,5% του εισερχόμενου τουρισμού, εάν αυτό κινηθεί φέτος σε παρόμοια με τα περυσινά επίπεδα.
Μια αναγωγή του 7,5% στα 16 δισ. ευρώ των εισπράξεων από τον εισερχόμενο τουρισμό του 2018 παραπέμπει σε κύκλο εργασιών 1,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Από αυτά τα ποσά το 70% περίπου αντιστοιχεί, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που ειδικεύονται στον κλάδο, στις ελληνικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Ητοι περί τα 840 εκατ. ευρώ. Για τους εννέα μήνες του 2019 μέχρι σήμερα , που περιλαμβάνουν τους εποχικά κορυφαίους σε κίνηση μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αυτό σημαίνει 714 εκατ., καθώς το τρίτο τρίμηνο σημειώνεται μόλις το 15% περίπου των αφίξεων του έτους. Ενα μέρος αυτών των τιμολογίων των 714 εκατ. έχουν ήδη εισπραχθεί ως προκαταβολές. Το πόσες ακριβώς από τις υποχρεώσεις της αυτές έχει καταβάλει η Thomas Cook ήδη, είναι ακόμα άγνωστο, αφού οι συμβάσεις με το κάθε επιμέρους ξενοδοχείο ή ξενοδοχειακή επιχείρηση διαφέρουν μεταξύ τους. Υπάρχουν δηλαδή και κάποιες συμβάσεις που μπορεί να προβλέπουν εξόφληση έπειτα από τρεις ή και περισσότερους μήνες.
Η Thomas Cook είχε ήδη αρχίσει από τον Ιούνιο καθυστερήσεις στις πληρωμές πέραν του τυπικού χρόνου των 30-90 ημερών που συνήθως ισχύει στην αγορά. Ετσι ένα μεγάλο μέρος του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου δεν έχει εξοφληθεί ούτε βέβαια ο Σεπτέμβριος, αναφέρουν διάσπαρτες πληροφορίες της αγοράς. Το ποσό αυτό υπολογίζεται αθροιστικά από τουλάχιστον 200 εκατ., δηλαδή περίπου στο 30% των ετησίων πληρωμών της προς τους ξενοδόχους, αλλά δεν αποτελεί παρά μόνον μια διά της αναγωγής εκτίμηση και στην πραγματικότητα μπορεί να είναι ακόμα υψηλότερο. Πόσο υψηλότερο; Εως και 430 εκατ. εάν είναι απλήρωτο το 60%. Οι αριθμοί αυτοί είναι ενδεικτικοί της τάξεως μεγέθους της μαύρης τρύπας που άνοιξε στα έσοδα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων η καταρρέουσα Thomas Cook. «Είναι πιθανότατο η ζημία να είναι πολύ μεγαλύτερη ειδικά εάν συνυπολογιστούν οι επόμενοι μήνες, που προφανώς οι συμβάσεις δεν θα εκτελεστούν», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η αποθετική ζημία εάν συνυπολογιστούν και οι ενδεχόμενες καθυστερήσεις πληρωμών. Επιπλέον, εάν αναλογιστεί κανείς πως οι ξενοδόχοι –ως προμηθευτές κρεβατιών της Thomas Cook– έπονται στη σειρά αποπληρωμής υποχρεώσεων υπό τις αρχές του πτωχευτικού δικαίου διεθνώς των εξασφαλισμένων πιστωτών, τότε καταλαβαίνει τις πιθανότητες και τον χρόνο για να εισπράξουν οι Ελληνες, όπως και άλλοι ξενοδόχοι άλλων χωρών, μέρος τουλάχιστον των απαιτήσεών τους. Κι αυτό εάν μείνουν κεφάλαια προς τούτο από την εκκαθάριση.
Στον αέρα ενδεχομένως είναι και άλλες συναλλαγές της Thomas Cook. Στα μέσα Μαΐου ανακοίνωσε την εξαγορά μονάδας στην Κω και σύμφωνα με πηγές της αγοράς συζητούσε και άλλες περιπτώσεις, μεταξύ των οποίων και στην Κέρκυρα. Τις επενδύσεις αυτές πραγματοποιούσε κοινοπρακτικά με ελβετικό fund. Παραμένει άγνωστο εάν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία του fund είναι μέρος του ενεργητικού του εκκαθαριστή ή αν έχουν ολοκληρωθεί καν οι συναλλαγές. Επιπλέον, θυγατρικές της Thomas Cook έχουν λάβει χρηματοδοτήσεις από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες και ενδεικτικά αναφέρεται χορήγηση της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς σε δύο εξ αυτών.
Η μαύρη τρύπα που άνοιξε η χρεοκοπία της Thomas Cook θα έχει ασφαλώς επιπτώσεις και στην υπόλοιπη οικονομία, καθώς πέραν της ζημίας στα ξενοδοχεία θα επηρεάσει άμεσα και τη ρευστότητα των ξενοδόχων για αποπληρωμές προς τράπεζες, Δημόσιο, εργαζομένους και άλλους πιστωτές. Το θέμα προσλαμβάνει έτσι οιονεί συστημικές διαστάσεις. Ειδικά για όσους συνεργάζονται κατά κύριο λόγο με την Thomas Cook. Και αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι κάποιες από τις απαιτήσεις των ξενοδόχων είναι ασφαλισμένες, καθώς οι αποζημιώσεις αυτές δεν αναμένεται να εισπραχθούν σύντομα.