Νέες δυνάμεις, μέσω συγχωνεύσεων, στον κλάδο του leasing

Νέες δυνάμεις, μέσω συγχωνεύσεων, στον κλάδο του leasing

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις νέες δυνάμεις δημιουργούνται στον κλάδο του leasing μέσω των συγχωνεύσεων που ολοκληρώθηκαν ή εξελίσσονται στο τραπεζικό περιβάλλον. Πρόκειται για τις εταιρείες Alpha Leasing, Πειραιώς Leasing και EFG-Eurobank Leasing, οι οποίες θα ελέγχουν συνολικά πάνω από το 65% της ελληνικής αγοράς.

Μετά τη συγχώνευση της Alpha Leasing με την Ιονική Leasing και την ολοκλήρωση -μέχρι τα Χριστούγεννα- της EFG-Eurobank Leasing με την Ergoleasing, καθώς και την επικείμενη τελική υπογραφή για την απορρόφηση της ΟΤΕ Leasing από την Πειραιώς Leasing, την τελευταία εβδομάδα αναδύθηκαν και οι δύο νέοι συνδυασμοί.

Εκείνος της Πειραιώς Leasing με την ΕΤΒΑ Leasing, αλλά και της Alpha Leasing με την Εθνική Leasing, συνενώσεις που αν και στην παρούσα φάση συνιστούν ασκήσεις επί χάρτου, ωστόσο οι ισχύουσες τάσεις αναμένεται να οδηγήσουν σύντομα στη συγχώνευσή τους. Εφ’ όσον ολοκληρωθούν και οι συγχωνεύσεις που γεννήθηκαν μέσα από την εξαγορά της ΕΤΒΑ Bank από την Πειραιώς και τη συνένωση των μεγάλων τραπεζικών ομίλων Alpha και Εθνική, τα νέα σχήματα των εταιρειών leasing θα αποκτήσουν σχεδόν ισοδύναμα μερίδια αγοράς. Συγκεκριμένα, η νέα Alpha Leasing θα ελέγχει περί το 24%, ενώ ανάλογο μερίδιο θα αποκτήσει και η νέα Πειραιώς Leasing, ενώ η νέα EFG Eurobank-Ergasias θα ελέγχει το 22,74%. Στο προσεχές διάστημα και σύμφωνα με τις ισχύουσες ενδείξεις, τα νέα σχήματα θα στρέψουν τις προσπάθειές τους στην εσωτερική τους αναδιάρθρωση, ενώ οι συνέργειες που δημιουργούνται μέσα από τις συγχωνεύσεις θα επιφέρουν αρχικώς οικονομίες κλίμακος και μείωσης του λειτουργικού κόστους. Παράλληλα, εκφράζεται αμεσότερα η συμπηρωματικότητα των προσφερόμενων προϊόντων, των γνώσεων, των εμπειριών, της φήμης και της πελατείας των εταιρειών, ενώ αποκτάται μεγαλύτερη οικονομική επιφάνεια που είναι αναγκαία για την ανάληψη νέων μεγάλων συμβάσεων όπως εκείνες των ακινήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διοικήσεις των εταιρειών φαίνεται πως συγκλίνουν στη θέση ότι η ανταγωνιστικότητά τους θα ενισχυθεί όχι μέσω μέσω μείωσης των τιμών και των επιτοκίων, αλλά μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών και της αύξησης των προϊόντων τους.

Οσον αφορά τις προοπτικές του κλάδου, διοικητικά στελέχη των συγκεκριμένων εταιρειών εκτιμούν ότι η αγορά του leasing, αντιπροσωπεύει το 5%-6% των συνολικών ιδιωτικών επενδύσεων που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μερίδιο που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί στα επόμενα χρόνια.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, αν και οι εργασίες των εταιρειών leasing αυξάνονται με ρυθμούς της τάξης του 20% ετησίως, ωστόσο δεν δικεδικούν περαιτέρω μερίδιο στις ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς αυτές αφορούν σε μεγάλο μέρος τους τις επενδύσεις που υλοποιούν οι κρατικοί οργανισμοί, οι οποίοι προτιμούν το δανεισμό και όχι τη χρηματοδοτική μίσθωση.

Πάντως, για το 2001, ο συνολικός τζίρος των συγκεκριμένων εταιρειών αναμένεται να διαμορφωθεί σε 520-550 δισ. δρχ., ενώ σε 600 δισ. δρχ. αναμένεται να ανέλθει το 2002.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι συνενώσεις που είτε δημιουργήθηκαν είτε επωάζονται, το 60% της αγοράς θα ελέγχεται από τρεις εταιρείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή