Προβλέψεις Αϊχελ και τόνωση της οικονομίας

Προβλέψεις Αϊχελ και τόνωση της οικονομίας

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ε ίναι σαφώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και αντιμετωπίζει προβλήματα. Στην τακτική εξαμηνιαία έκθεσή τους, που δημοσιεύθηκε στη διάρκεια της εβδομάδας, τα έξι σημαντικότερα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας δηλώνουν ότι η οικονομία βρίσκεται «στα πρόθυρα ύφεσης». Θα βυθιστεί στην ύφεση; Στην πραγματικότητα η οικονομία δεν συρρικνώνεται αλλά από την περασμένη άνοιξη δεν έχει σημειώσει ανάπτυξη.

Μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, η κατάσταση είναι χειρότερη και πιο επισφαλής. Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και ο υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ διαψεύδουν κάθε φημολογία περί ύφεσης. Οι προβλέψεις του κ. Αϊχελ, ωστόσο, ελάχιστα διαφέρουν από εκείνες των οικονομικών ινστιτούτων: εκτιμά ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί μόλις κατά 0,75% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους και κατά 1% με 1,5% το 2002. Διατυπώνονται άφθονες ιδέες περί του με ποιον τρόπο να τονωθεί η οικονομία. Οπως πολλοί άλλοι πολιτικοί της Ζώνης Ευρώ, ο κ. Σρέντερ εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να έχει προχωρήσει πιο γρήγορα σε μείωση των επιτοκίων. Ισως να έχει δίκιο, αλλά χρειάζεται χρόνος για να αποφέρουν αποτέλεσμα οι μειώσεις των επιτοκίων γι’ αυτό και 25 μονάδες βάσης δεν θα άλλαζαν τόσο πολύ τα πράγματα. Την εβδομάδα αυτή η ΕΚΤ δεν έκανε μεγάλες χάρες: τα επιτόκια διατηρήθηκαν σταθερά στο 3,75%.

Αλλοι καλούν τον κ. Αϊχελ να χαλαρώσει τη φορολογική πολιτική. Τα πέντε από τα έξι οικονομικά ινστιτούτα εκτιμούν ότι πρέπει να προωθήσει τη δεύτερη φάση των φορολογικών του μεταρρυθμίσεων, ανάμεσα στις οποίες προβλέπονται περικοπές των φόρων εισοδήματος. Ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά φοροαπαλλαγές και δαπάνες για έργα υποδομής. Ο κ. Αϊχελ αρνείται, επισημαίνοντας ότι η πρώτη φάση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, που τέθηκε σε εφαρμογή στην αρχή του τρέχοντος έτους, έχει ήδη βάλει στις τσέπες του κόσμου περί τα 20 δισ. δολάρια. Αντιμετωπίζει, άλλωστε, με κάποια νευρικότητα το δημοσιονομικό έλλειμμα που έχει διευρυνθεί εξ αιτίας της αποδυνάμωσης της οικονομίας. Ο στόχος του ήταν αρχικά ένα έλλειμμα της τάξης του 1,5% για το τρέχον έτος και τώρα το πιθανότερο είναι πως το έλλειμμα θα υπερβεί το 2% τόσο το τρέχον έτος όσο και το επόμενο.

Κι αυτό είναι δυσάρεστο. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης που έχουν προσυπογράψει τα κράτη-μέλη της Ζώνης Ευρώ έχει θέσει στόχο τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς μέχρι το 2004. Η Γερμανία ευελπιστεί να το επιτύχει μέχρι το 2006 και σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι μία από τις τέσσερις χώρες που έχουν πολύ δουλειά να κάνουν. Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι οποιαδήποτε ηθελημένη χαλάρωση του προϋπολογισμού θα διακινδύνευε να φθάσει το έλλειμμα στο 3% το επόμενο έτος. Κάτι τέτοιο αφ’ ενός θα υποχρέωνε τη Γερμανία σε καταβολή προστίμου και θα την έφερνε σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση επειδή το Σύμφωνο Σταθερότητας ήταν αρχικά ιδέα της Γερμανίας.

Μήπως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάνει καλά να διατηρεί σφικτά τα λουριά και να ελπίζει; Απ’ όσες ιδέες του έχουν προταθεί, η επίσπευση των φορολογικών μεταρρυθμίσεων μοιάζει καλύτερη τουλάχιστον από το να μην κάνει τίποτε. Οι μεταρρυθμίσεις θα έπρεπε να καταστήσουν την οικονομία πιο αποτελεσματική γι’ αυτό και θα ήταν σίγουρα καλύτερα να εφαρμοσθούν το συντομότερο δυνατόν.

Η δεύτερη φάση τους θα στοιχίσει περίπου το 0,3% του ΑΕΠ, αλλά ο δημοσιονομικός κίνδυνος το επόμενο έτος θα ήταν στα όρια του αποδεκτού. Θα μπορούσαν, άλλωστε, να σώσουν ορισμένες θέσεις εργασίας πράγμα που δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα όταν αναμένονται βουλευτικές εκλογές σ’ ένα χρόνο. Σήμερα οι άνεργοι στη Γερμανία φθάνουν τα 3,9 εκατομμυύρια και αναμένεται να αυξηθούν, ενώ ο κ. Σρέντερ είχε υποσχεθεί να τους περιορίσει στα 3,5 εκατομμύρια.

Θα μπορούσε, ωστόσο, να αποδειχθεί εξ ίσου σωστό να μην κάνει απολύτως τίποτε. Το πρόβλημα είναι ότι οι προβλέψεις για την οικονομία καλύπτονται από μια ομίχλη πολύ πιο πυκνή από τη συνήθη. Η οικονομία φαινόταν ασθενής πριν από τις 11 Σεπτεμβρίου μολονότι είχαν υπάρξει ορισμένα σημάδια ανάκαμψης. Οι επιθέσεις στις ΗΠΑ επιδείνωσαν την κατάσταση, αλλά κανείς δεν αντιλαμβάνεται πόσο ακριβώς. Οι καταναλωτές μάλλον περιόρισαν τις δαπάνες τους. Οι επιχειρήσεις μάλλον σκέπτονται πολύ σοβαρά πριν προχωρήσουν στις επενδύσεις τους και οι εξαγωγές, που παραμένουν σε καλά επίπεδα, αναμένεται να πληγούν αισθητά από την περαιτέρω επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.

Μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, περίπου οι μισές προεξοφλούν επικείμενη ύφεση. Ακόμη πιο απογοητευτική είναι η εξέλιξη του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου Ifo που τον Σεπτέμβριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδά του από το 1993, ενώ κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία υποχώρησή του από το 1973. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές ο εν λόγω δείκτης αποτελεί την πλέον αξιόπιστη ένδειξη περί του πρόκειται να συμβεί. Ενδεχομένως οι επιχειρήσεις να υπεραντέδρασαν στην κρίση και τα στοιχεία του Οκτωβρίου να μην είναι τόσο κακά.

* Η τεχνική ανάλυση δεν λαμβάνει υπόψιν μικρο – και μακροοικονομικούς παράγοντες. Βασίζεται σε στατιστική ανάλυση δεδομένων και αναγνώριση επαναλαμβανόμενων σχηματισμών. Επιπλέον, δεν αποτελεί προτροπή για αγορά είτε πώληση μετοχών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή