Σε καθοδική τροχιά ο μεταποιητικός τομέας στην Ευρώπη

Σε καθοδική τροχιά ο μεταποιητικός τομέας στην Ευρώπη

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συρρίκνωση για έβδομο συνεχή μήνα παρουσιάζει ο μεταποιητικός τομέας της Ζώνης Ευρώ, καθώς η ζήτηση για τα προϊόντά του σημείωσε αισθητή μείωση τον Οκτώβριο με τον Δείκτη Διευθυντών Προμηθειών (ΡΜΙ) να υποχωρεί στο 42,9 από το 45,9 του Σεπτεμβρίου.

Πρόκειται, πάντως, για συρρίκνωση πολύ ηπιότερη εκείνης που καταγράφει ο αντίστοιχος τομέας στις ΗΠΑ, όπου ο αντίστοιχος δείκτης ΝΑΡΜ βυθίστηκε στο 39,8 τον Οκτώβριο από το 47,0 του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα, πάντως, με τους οικονομικούς αναλυτές η είδηση προστίθεται στον κατάλογο των εξελίξεων που αυξάνουν τις πιθανότητες για μείωση των επιτοκίων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ειδικότερα, η σχετική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε 2.500 ευρωπαϊκές εταιρείες, αποκαλύπτει ότι η παραγωγή, οι νέες παραγγελίες, η απαχόληση αλλά και οι πωλήσεις υποχώρησαν σε νέα χαμηλά επίπεδα. Ο δείκτης παραγγελιών υποχώρησε στο 41,0 από το 44,3, ενώ εκείνος της παραγωγής στο 43,0 από το 46,6. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη νέων παραγγελιών, που θεωρείται ο πλέον ενδεικτικός για τις επικείμενες εξελίξεις, σημείωσε ραγδαία πτώση στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ζώνης Ευρώ, τη Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία.

Στα βήματα των ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι οι παραγγελίες για τον μεταποιητικό τομέα καταχωρούνται συνήθως πολλούς μήνες πριν από την εκτέλεσή τους. Γι’ αυτό και μεσολάβησε σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρις ότου γίνει αισθητή η νέα επιδείνωση του μεταποιητικού τομέα. «Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ευρώπη τείνει να ακολουθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες από όπου έρχονται συνεχώς χειρότερες ειδήσεις που σημαίνει ότι τα ευρωπαϊκά στοιχεία πρόκειται να επιδεινωθούν», εκτιμά ο Τζούλιαν Τζέσοπ της Standered Chartered του Λονδίνου. Το μόνο αισιόδοξο στοιχείο που προκύπτει από την εν λόγω έρευνα είναι ότι το κόστος των πρώτων υλών μειώθηκε με τον μεγαλύτερο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 1999, καταδεικνύοντας υποχώρηση του πληθωρισμού που είναι το ζητούμενο για την ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή