Σοφοκλέους: Πάμε σαν άλλοτε

Σοφοκλέους: Πάμε σαν άλλοτε

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ τον αστερισμό της συγχώνευσης Εθνικής Τράπεζας και Alpha Bank κινήθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα, που έφερε τον Γενικό Δείκτη στις 2.531,15 μονάδες, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο σε ποσοστό 6,77%. Το κλίμα ευφορίας που επικράτησε στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης, θύμισε ημέρες του 1999 και ουσιαστικά απογείωσε τη Σοφοκλέους, που βρέθηκε στα επίπεδα προ της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

Η «δίψα» των επενδυτών να εξαργυρώσουν τη σημαντικότερη επιχειρηματική εξέλιξη στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας μας, εκφράσθηκε μέσω του αγοραστικού πυρετού για το σύνολο σχεδόν των μετοχών και κυρίως του τραπεζικού κλάδου, ενώ η εκτόξευση του τζίρου στα 100 δισ. δραχμές στη συνεδρίαση της Πέμπτης βελτίωσε και τη μέση συναλλακτική δραστηριότητα, που διαμορφώθηκε στα 52,54 δισ. δραχμές.

Κατοχύρωση κερδών

Οι ρευστοποιήσεις ήπιου χαρακτήρα που εκδηλώθηκαν στην τελευταία χρηματιστηριακή συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν δικαιολογημένες, καθώς τα εγχώρια και διεθνή χαρτοφυλάκια επέλεξαν την κατοχύρωση των κερδών που δημιούργησε το κύμα ανόδου αυτής της εβδομάδας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.531,15 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες σε ποσοστό -0,92%, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί σε ποσοστό -2,10% ενώ ο κλάδος της πληροφορικής είχε άνοδο σε ποσοστό 1,97%.

Συνολικά 154 μετοχές κατέγραψαν κέρδη, 156 υποχώρησαν και 50 τίτλοι παρέμειναν αμετάβλητοι σε σύγκριση με την προηγούμενη συνεδρίαση, ενώ η αξία των συναλλαγών μετριάσθηκε στα 172,2 εκατ. ευρώ ή 58,7 δισ. δραχμές, εξέλιξη όμως που είναι απόλυτα θετική αφού η συγκεκριμένη συναλλακτική δραστηριότητα είναι υπερδιπλάσια του τζίρου των συνεδριάσεων των προηγούμενων εβδομάδων.

Η αξία των προσυμφωνημένων συναλλαγών ανήλθε στα 3 δισ. δραχμές περίπου και αφορούσαν τα εξής πακέτα: Πειραιώς 70.000×9,44, Ακτωρ 300.000 και 220.000 τεμάχια στην τιμή των 8,52 ευρώ, Panafon 150.000×5,40 ευρώ και Ελληνική Τεχνοδομική 200.000 τεμάχια προς 6,40 ευρώ.

Η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα αναμένεται με έκδηλο ενδιαφέρον από τον επενδυτικό κόσμο, αφού το ηθικό είναι αναπτερωμένο μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ενώ και οι περισσότερες εκτιμήσεις χρηματιστηριακών αναλυτών υπογραμμίζουν ότι το επόμενο επίπεδο που θα επιχειρήσει να προσεγγίσει η Σοφοκλέους είναι οι 2.600 μονάδες. Παράλληλα, οι 2 μήνες που υπολείπονται μέχρι την έλευση του 2002 θα χρησιμοποιηθούν κυρίως από τους θεσμικούς επενδυτές για να μετριάσουν το μέσον όρο ζημιών των χαρτοφυλακίων τους και για να επαναπροσδιορίσουν την τακτική τους για το νέο οικονομικό έτος, καθώς τους δίνεται πλέον η ευκαιρία μετά τη μεγάλη συμφωνία της Εθνικής με την Alpha Βank.

Ουσιαστικές κινήσεις

Βέβαια, θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το ΧΑΑ δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς χρειάζονται άμεσες και ουσιαστικές κινήσεις τόσο στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όπου απομένουν ακόμη η πώληση του εθνικού μας αερομεταφορέα, η είσοδος στρατηγικού επενδυτή στα Ελληνικά Πετρέλαια και οι μετοχοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΔΕΗ εντός του 2001, όσο και στην αλλαγή της φορολογικής κλίμακας των επιχειρήσεων και των ιδιωτών, έτσι ώστε να βελτιωθεί ο δείκτης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της διεθνοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή