Η Tui σπεύδει να καλύψει το κενό που άφησε η Thomas Cook

Η Tui σπεύδει να καλύψει το κενό που άφησε η Thomas Cook

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι τελευταίες εκτιμήσεις των άμεσων ζημιών στους ξενοδόχους από την κατάρρευση της Thomas Cook μιλούν για απλήρωτα τιμολόγια της τάξεως των 230 εκατομμυρίων ευρώ, και η κυβέρνηση αξιολογεί τις επιλογές της σχετικά με ενδεχόμενα μέτρα αντίδρασης, ο κυρίαρχος πλέον παίκτης στη βιομηχανία των Ευρωπαίων tour operators, TUΙ AG, στέλνει στην Ελλάδα το μεγάλο αφεντικό της. Ο Sebastian Ebel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της TUI και διευθύνων σύμβουλος των δραστηριοτήτων της στα ξενοδοχεία, στην κρουαζιέρα και στις εκδρομές, βρίσκεται από σήμερα στην Αθήνα και πραγματοποιεί επαφές τόσο με την κυβέρνηση και τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη όσο και με φορείς του κλάδου.

Το μεγάλο πρόβλημα

Το μήνυμα είναι πως θα επιχειρήσει να στηρίξει, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, τους συνεργάτες της και να υποκαταστήσει, επίσης στο μέτρο που μπορεί, την έξοδο από την αγορά ενός ανταγωνιστή που έφερνε περί τα 2,8 εκατομμύρια ταξιδιώτες στη χώρα. Η ταχύτητα αντίδρασης του γερμανικού ομίλου δείχνει τη διάθεσή του να αυξήσει τα μερίδιά του αλλά σίγουρα δεν μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως την πτωχευμένη ανταγωνίστρια. Αυτό είναι και ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για να γεμίσουν τα ξενοδοχεία την επόμενη σεζόν.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίοι υπολογισμοί των αθετημένων υποχρεώσεων της Thomas Cook προς Ελληνες ξενοδόχους από τον τραπεζικό τομέα μιλούν για τουλάχιστον 230 εκατ. ευρώ άμεσα και επιπλέον έμμεσα διαφυγόντα από τις εκτιμήσεις των συμβολαίων για το υπόλοιπο και επόμενο έτος που δεν θα εκτελεστούν όπως και τις δευτερογενείς επιπτώσεις σε προμηθευτές και πιστωτές. Αν και τα ποσά αυτά είναι χαμηλότερα από εκείνα που αρχικά είχαν ακουστεί, παραμένουν «ανοιχτή άσκηση» (αφού υπάρχουν χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες ξενοδόχοι, οι απαιτήσεις των οποίων ενδέχεται να μην έχουν αποτυπωθεί πλήρως) και σε κάθε περίπτωση διόλου ευκαταφρόνητα. Το ακριβές ύψος της ζημίας μένει να υπολογιστεί και για τον επιπλέον λόγο του ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα το εύρος των απαιτήσεων που ήταν ασφαλισμένες σε οργανισμούς εξαγωγικών πιστώσεων. Αλλά ακόμα και σε αυτή την τελευταία περίπτωση οι πληρωμές δεν αναμένεται να γίνουν άμεσα, οπότε το πρόβλημα των απολεσθέντων ταμειακών ροών παραμένει σοβαρότατο βραχυπρόθεσμα.

Οι πληρωμές

Το πλήγμα αυτό στους ισολογισμούς των τουριστικών επιχειρήσεων αναμένεται να δυσχεράνει τη δυνατότητά τους να αποπληρώσουν υποχρεώσεις όπως αυτές προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Είναι για αυτό τον λόγο που τόσο οι ξενοδόχοι όσο και οι τράπεζες συνεπικουρούμενοι από το υπουργείο Τουρισμού πιέζουν προς την άμεση λήψη μέτρων όπως η αναβολή της καταβολής των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο. Ομως, από την πλευρά τού υπουργείου Οικονομικών διατυπώνονται επί του παρόντος επιφυλάξεις τόσο για τα δημοσιονομικά περιθώρια που είναι διαθέσιμα όσο και για το πραγματικό ύψος των ζημιών. Χθες, έγινε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των δύο υπουργείων, η οποία δεν κατέληξε σε συγκεκριμένες αποφάσεις αν και αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα. Κυβερνητικές πηγές συνδέουν χρονικά τις όποιες σχετικές αποφάσεις με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη, δηλαδή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή