Συσκέψεις για την πορεία του Γ’ ΚΠΣ

Συσκέψεις για την πορεία του Γ’ ΚΠΣ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρόφηση αλλά και σωστή αξιοποίηση είναι οι «μαγικές» λέξεις για την καλή πορεία του Γ’ ΚΠΣ. Χθες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης είχε τις πρώτες συναντήσεις με περιφερειάρχες και γ.γ. τομεακών προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ, παρουσία και του υφυπουργού Χρήστου Πάχτα.

Η κατεύθυνση που δόθηκε είναι εντατικοποίηση της προσπάθειας και ακριβής τήρηση των διαδικασιών και χρονοδιαγραμμάτων. Το Γ’ ΚΠΣ στηρίζεται σε νέες σύνθετες διαδικασίες, που όπως έχει επισημάνει κατ’ επανάληψιν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αυξάνει τις ευθύνες της Ελλάδας. Ο κ. Χριστοδουλάκης ενημερώθηκε για το κλείσιμο του Β’ ΚΠΣ, οι τελευταίοι πόροι του οποίου (περίπου 700 δισ.) θα εισέλθουν στα κρατικά ταμεία μέσα στο α’ εξάμηνο του 2002.

Στο μεταξύ, η Αρχή Πληρωμής έχει υποβάλει στην Ε.Ε. αιτήσεις-βεβαιώσεις για συνολικές δαπάνες 810 δισ. δραχμών, που αντιστοιχούν σε κοινοτική συνδρομή ύψους 450 δισ. δραχμών. Πρόκειται για δαπάνες έργων του Γ’ ΚΠΣ, που είχαν προχρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στόχος είναι οι συγκεκριμένοι πόροι να εισρεύσουν στα ταμεία μέχρι το τέλος του 2001.

Εν τω μεταξύ, πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής από γενικούς γραμματείς υπουργείων με στόχο την αναζήτηση τρόπων, που θα επιταχύνουν την κατασκευή των έργων. Συντονιστικό ρόλο έχουν αναλάβει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Βασίλης Ράπανος και ο γενικός γραμματέας επενδύσεων του ΥΠΕΘΟ Κώστας Θέος. Η επιτροπή θα καταγράψει τις αδυναμίες του σημερινού συστήματος και θα προτείνει πόρισμα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Απαντώντας, στην κριτική του ΣΕΒ ο κ. Ρέππας υπερασπίσθηκε το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, σημειώνοντας ότι οι δύο νόμοι είναι πρόσφατοι και απαιτείται χρόνος ώστε να εξετασθεί η αποτελεσματικότητά τους. Ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί τη Δευτέρα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή