Ταχύτατο Διαδίκτυο στην Ευρώπη

Ταχύτατο Διαδίκτυο στην Ευρώπη

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλασιασμός των συνδέσεων Internet υψηλών ταχυτήτων ευρέος φάσματος (broadband) κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών παρατηρείται στις επτά από τις δεκαπέντε χώρες-μέλη της Ε.Ε. σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ρόιτερς. Μάλιστα, σε άλλες τρεις χώρες, η αύξηση είναι αξιοσημείωτη. Στη Γερμανία, οι συνδέσεις DSL (Digital Subscriber Line) υπολογίζονται μεταξύ 600.000 και 1 εκατ. Στην Ισπανία, ο αριθμός παρουσιάζει διπλάσιο μέγεθος και ανέρχεται σε 135.000, ενώ στη γειτονική Ιταλία σε 100.000. Επίσης, στη Γαλλία, η άνοδος είναι της τάξεως του 50% σε 100.000. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην απελευθέρωση των τοπικών αγορών τηλεπικοινωνιών στον ελεύθερο ανταγωνισμό. Σημειώνεται ότι οι ταχύτητες με το σύστημα DSL ανέρχονται έως και 1,5 Mbps (Mega Bits per Second), έναντι των πενιχρών 56 Kbps (kilo bits per second) των εν Ελλάδι απλών συνδέσεων. Αντίστοιχες υπηρεσίες θα πρέπει πάντως να αναμένονται, αρχής γενομένης από το προσεχές έτος, όταν και θα λανσαριστούν οι νέες υπηρεσίες τηλεφωνίας, των εταιρειών που έχουν ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον ΟΤΕ, με αντικείμενο τη χρήση του τηλεπικοινωνιακού του δικτύου.

Στην ουσία, πρόκειται για τη μεταφορά ενός συγκεκριμένου βιβλίου σε ψηφιακή μορφή (αρχείο), το οποίο στη συνέχεια μπορεί να αναγνωστεί είτε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, είτε από έναν υπολογιστή χειρός (PDA), ή και από εξειδικευμένες συσκευές, τα λεγόμενα e-book readers, τα οποία περιλαμβάνουν πολλές πρόσθετες λειτουργίες. Τα ηλεκτρονικά βιβλία διατίθενται κατά κύριο λόγο μέσω του Διαδικτύου και αναλόγως με το «βιβλιοπωλείο» από το οποίο τα προμηθεύεστε είναι είτε δωρεάν, είτε επί πληρωμή. Σήμερα, στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν περίπου 4.000 τίτλοι, εκ των οποίων πολλούς θα βρείτε και στο Amazon, ενώ όπως προβλέπει η Ομοσπονδία Αμερικανών Εκδοτών, έως το 2005 το 10% των βιβλίων που θα πωλούνται θα είναι σε ψηφιακή μορφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή