Επιμένει το ΔΝΤ σε μείωση συντάξεων και αφορολογήτου

Επιμένει το ΔΝΤ σε μείωση συντάξεων και αφορολογήτου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eπιμένει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα δύο μέτρα που κατήργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, τις μειώσεις των συντάξεων και του αφορολογήτου, ενώ τάσσεται κατά και της λεγόμενης 13ης σύνταξης. Ταυτόχρονα, είναι σύμμαχος της κυβέρνησης στην προσπάθεια μείωσης του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και μάλιστα από το 2020, λαμβάνοντας έτσι αποστάσεις από τις θέσεις της Ε.Ε. Μια θέση την οποία είχε υποστηρίξει πρόσφατα και η μέχρι πρότινος επικεφαλής του και μελλοντική πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Το Ταμείο, εξάλλου, παραμένει μάλλον απαισιόδοξο για την ανάπτυξη, βλέποντας ρυθμούς 2% φέτος και το 2020 και 0,9% μακροπρόθεσμα, και εκτιμά ότι θα χρειαστούν 15 χρόνια για να επανέλθει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα στα προ κρίσης επίπεδα.

Για τις συντάξεις, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Αθήνα Πίτερ Ντόλμαν, σε συνέντευξη Τύπου χθες, χαρακτήρισε τη λεγόμενη 13η σύνταξη «μεγάλο λάθος» και «σπατάλη», σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια έγιναν πολλά για να σταθεί στα πόδια του το ασφαλιστικό και η κίνηση αυτή αποτελεί οπισθοδρόμηση, που «θα πρέπει να ανατραπεί». Κατά την άποψη του Ταμείου, αντί για τις συντάξεις, θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν άλλες κοινωνικές ανάγκες, όπως η ανεργία των νέων, τα στεγαστικά και τα επιδόματα για τα παιδιά, αλλά και οι δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες υποεκτελούνταν επί χρόνια. Επιπλέον ο κ. Ντόλμαν υποστήριξε ότι «η προσωπική διαφορά θα έπρεπε να καταργηθεί».

Για το αφορολόγητο, η δήλωση συμπερασμάτων της αποστολής του ΔΝΤ του άρθρου 4, που ολοκληρώθηκε χθες, δύο ημέρες μετά την αποστολή των θεσμών, στην οποία επίσης συμμετείχε, αναφέρει ότι «η Ελλάδα παραμένει στον πυθμένα της Ε.Ε. αναφορικά με το ποσοστό των εργαζομένων που πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και έχει ένα από τα υψηλότερα κενά συμμόρφωσης αναφορικά με τον ΦΠΑ».

Μάλιστα, το κείμενο σημειώνει ότι τα «σχέδια της κυβέρνησης για τη μείωση των άμεσων φόρων και για την ενίσχυση της φορολογικής συνέπειας είναι ευπρόσδεκτα, αλλά περισσότερα θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Το Ταμείο, στη δήλωσή του, αποδίδει εύσημα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «έκανε μια πολλά υποσχόμενη αρχή» στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και των τραπεζών και σημειώνει ότι «ορθώς δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη, αλλά είναι αντιμέτωπη με μια δύσκολη μάχη». Επίσης, στηρίζει τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις στον τομέα της αγοράς εργασίας.

Επικρίνει αυστηρά την προηγούμενη κυβέρνηση για υποχώρηση πολιτικών μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, με μεταρρυθμίσεις να υποχωρούν, να ακυρώνονται ή να ανατρέπονται (π.χ. αγορά εργασίας, διεύρυνση φορολογικής βάσης, νοοτροπία πληρωμών). Προτεραιότητα δίνει στην αποκατάσταση του τραπεζικού τομέα, με τον κ. Ντόλμαν να υποστηρίζει ότι οι πιστώσεις κινήθηκαν με αρνητικούς ρυθμούς επί μία δεκαετία και αυτό πρέπει να σταματήσει. Τοποθετήθηκε εξάλλου θετικά για το σχέδιο «Ηρακλής», προσθέτοντας ότι θα χρειαζόταν μια πιο φιλόδοξη στρατηγική για την αποκατάσταση της ποιότητας του ενεργητικού, την ποιότητα και τα επίπεδα του τραπεζικού κεφαλαίου, τη ρευστότητα και την κερδοφορία.

Επιπλέον, το Ταμείο τάσσεται υπέρ της μόνιμης κατάργησης των καθεστώτων προστασίας των στεγαστικών δανείων και των έκτακτων ρυθμίσεων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών. Οπως είπε ο κ. Ντόλμαν, εξάλλου, έχει σημασία η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού να γίνεται με ποιοτικά μέτρα και όχι με σχήματα ρυθμίσεων φόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή