Σχέδιο αυξήσεων στις συντάξεις για πάνω από 30 έτη ασφάλισης

Σχέδιο αυξήσεων στις συντάξεις για πάνω από 30 έτη ασφάλισης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική στρέβλωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και συγκεκριμένα του νόμου Κατρούγκαλου, το έλλειμμα ανταποδοτικότητας που χαρακτηρίζει τις νέες συντάξεις και το οποίο πριμοδοτεί την ανασφάλιστη και χαμηλά αμειβόμενη εργασία, καλείται να διορθώσει το επόμενο διάστημα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης, με το πιθανότερο σενάριο να οδηγεί στη βελτίωση της ανταποδοτικής σύνταξης, για όσους αποχωρούν με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, και κυρίως όσους συνταξιοδοτούνται με 40ετή ασφαλιστικό βίο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ισχύον νόμος βγάζει σύνταξη που μπορεί να αντιστοιχεί ακόμη και στο 107% του μέσου μισθού κάποιου, αρκεί να πρόκειται για χαμηλόμισθο, με συντάξιμες αποδοχές κοντά στα 600 ευρώ και 20 χρόνια ασφάλισης. Στον αντίποδα, ασφαλισμένος με μισθό 5.860 ευρώ κατά τη διάρκεια των 40 ετών ασφάλισης θα λάβει  σύνταξη κάτω και από το 50% των συντάξιμων αποδοχών του. Αυτό εννοούσε ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος όταν έλεγε ότι ο νόμος του είναι ταξικά άδικος υπέρ των χαμηλόμισθων.

Στο υπουργείο Εργασίας αναζητούνται λύσεις ώστε το σύστημα να γίνει αναλογικότερο και δικαιότερο, ενώ ζητούμενο είναι και το να παρέχει κίνητρα στους ασφαλισμένους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας, εφόσον αυτό είναι εφικτό. Στο τραπέζι βρίσκονται σενάρια αύξησης των ποσοστών αναπλήρωσης βάσει των οποίων καθορίζεται η ανταποδοτική σύνταξη. Στόχος είναι, η σωρευτική αύξηση του ποσοστού αναπλήρωσης κατά 2,5 με 3 μονάδες, για τα έτη ασφάλισης από 30 και πάνω. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι μεγαλύτερη η αύξηση για όσους αποχωρούν μετά τα 40 με 42 έτη. Βέβαια, η εξίσωση δεν είναι εύκολη, καθώς παράλληλα θα πρέπει να διατηρηθεί εντός των συμπεφωνημένων με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους εκπροσώπους των δανειστών το ύψος της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό θα πρέπει να αναμένονται μετά την έκδοση της κρίσιμης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αφορά σειρά από κομβικές μεταρρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλου, μεταξύ των οποίων και ο τρόπος υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης. 

Την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους απασχολούνται περισσότερα από 35 χρόνια ζητάει με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Στην επιστολή επισημαίνεται ότι μετά την πλήρη εφαρμογή του Ν. 4387/16 από την 1η Ιανουαρίου του 2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες λαμβάνουν σημαντικά χαμηλότερες συντάξεις, παρόλο που η πλειοψηφία αυτών παραμένει στην αγορά εργασίας και πέραν των 40 ετών.

Παραδείγματα

Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως έμπορος ασφαλισμένος στο πρώην ΤΕΒΕ σε μεσαίες κατηγορίες που συμπλήρωσε το 2012 με εξαγορά πλασματικών την απαραίτητη 35ετία και μπορεί να συνταξιοδοτηθεί μέσα στο 2019 στα 61 έτη θα λάβει κύρια σύνταξη 889 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης). Με τον τρόπο υπολογισμού που ίσχυε πριν τον ν. Κατρούγκαλου, ακόμη και μετά τις περικοπές, θα λάμβανε 1.009 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης). Αντιστοίχως, έμπορος ασφαλισμένος  στις ανώτατες υποχρεωτικές κατηγορίες του ΤΕΒΕ που συμπλήρωσε 40ετία  θα λάβει σύνταξη 1.117 ευρώ (προ φόρου και υγ. περίθαλψης). Με τον παλιό σύστημα η σύνταξή του θα ήταν 1.771 ευρώ.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι όποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, καθώς πολλοί είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης βρίσκονται όμως σε δίλημμα για το αν πρέπει να υποβάλουν αίτηση τώρα ή να περιμένουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή