Ευοίωνες οι προβλέψεις της HSBC για ανάπτυξη και ελληνικές τράπεζες

Ευοίωνες οι προβλέψεις της HSBC για ανάπτυξη και ελληνικές τράπεζες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης

Αισιόδοξη δηλώνει η HSBC σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών μετά το πρόσφατο ταξίδι της στην Αθήνα. Το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα βελτιώνεται, επισημαίνει, προσθέτοντας πως θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ βλέπει πολύ πιθανό να επιτευχθεί συμφωνία και για τη μείωση των στόχων για τα πλεονάσματα. Αυτό, σε συνδυασμό με την περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των NPEs των ελληνικών τραπεζών, θα οδηγήσει σε σημαντική περαιτέρω βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Η HSBC βρέθηκε στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα –παράλληλα με τα τεχνικά κλιμάκια και τους επικεφαλής των θεσμών– όπου είχε συναντήσεις μεταξύ άλλων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τις τράπεζες, Γιώργο Ζαββό, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη, τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, καθώς και αξιωματούχους από την Κομισιόν, τον ΟΔΔΗΧ, το ΤΧΣ, το ΤΑΙΠΕΔ και όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Επειτα από πολύ αργούς ρυθμούς στις αρχές του έτους, η ανάπτυξη έχει βελτιωθεί το τελευταίο διάστημα, με την Ελλάδα να έχει μείνει προς το παρόν σχετικά ανεπηρέαστη από την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος, ακόμη και αν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έχει αρχίσει να διευρύνεται. Οι φορολογικές περικοπές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη το 2020, σημειώνει η HSBC, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ανάπτυξη θα κινηθεί φέτος στο 1,7%, ενώ το 2020 θα επιταχυνθεί στο 2,2%.

Η Νέα Δημοκρατία έχει στο επίκεντρο της πολιτικής της τη μείωση της φορολογίας αλλά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την απελευθέρωση των αγορών εργασίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, επισημαίνει η βρετανική τράπεζα. Η ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και τις μεταρρυθμίσεις θα διευκολύνει την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ αυξάνει τις πιθανότητες για διαπραγμάτευση με τους θεσμούς όσον αφορά τους χαμηλότερους δημοσιονομικούς στόχους για τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα της επιτρέψει να ανακοινώσει περαιτέρω φορολογικές περικοπές.

Αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση στην HSBC είναι η αποφασιστικότητα με την οποία η κυβέρνηση και ορισμένοι θεσμοί αντιμετωπίζουν τη μείωση των NPEs των τραπεζών. Η ύπαρξη προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θεωρείται μεγάλο εμπόδιο στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης καθώς και στην αξιολόγηση της χώρας. Ετσι υπάρχει μεγάλη πίεση από το εσωτερικό ώστε οι τράπεζες να κάνουν περισσότερα βήματα πέραν των υφιστάμενων σχεδίων για τη μείωση των NPEs. Ο στόχος για το 2021 φαίνεται πολύ υψηλός και το μήνυμα είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τις μειώσεις. Ετσι, η κυβέρνηση θέλει να επιταχύνει τους σχεδιασμούς που θα βοηθήσουν στη μείωση των NPEs, με το σχέδιο του ΤΧΣ –το APS– καθώς και με άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, οι τάσεις στην αύξηση των δανείων, τα ακίνητα και την ποιότητα του ενεργητικού, βελτιώνονται.

Τέλος, σύμφωνα με την HSBC θα υπάρξουν αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της χώρας στο επόμενο διάστημα, φέρνοντας την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στο QE, ενισχύοντας περαιτέρω την εμπιστοσύνη των επενδυτών και οδηγώντας σε περαιτέρω ράλι τα ελληνικά ομόλογα, με την «επενδυτική βαθμίδα» να είναι πιθανή έως τα τέλη του 2020.