Μαραθώνιος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Μαραθώνιος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

4' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «αφή της φλόγας» για την έναρξη του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Μαραθωνίου θα γίνει στην Αθήνα στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2001 με το πρώτο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τη «Συμβολή των Επιχειρήσεων στη νέα Εποχή». Ως τους Ολυμπιακούς του 2004 -Πανευρωπαϊκό Ολυμπιακό Ετος αφιερωμένο στην Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (Corporate Social Responsibility)- η δάδα θα έχει ήδη περάσει με παρόμοια υψηλού επιπέδου συνέδρια μέσα από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θα έχει κινητοποιήσει περισσότερα από 500.000 ενεργά μελη της διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας που θα υλοποιούν το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιχειρηματικής Εκστρατείας 2005 για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (European Business Campaign 2005 on CSR).

Το μήνυμα που θα μεταφέρει αυτός ο Μαραθώνιος δεν θα είναι λόγια και ευχολόγια. Θα είναι παρουσίαση «πεπραγμένων». Πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και οργανισμούς, τα αποτελέσματα που έφεραν, οι πρωτοβουλίες που δοκιμάσθηκαν, καλές πρακτικές που ξεχώρισαν, κόστος και οφέλη. Θα είναι μια ευρύτερη διάχυση του περιεχομένου της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR) και τι αυτό σημαίνει στην πράξη. Θα είναι ένα σημαντικό stop-over του δυναμικού κινήματος που διατρέχει ήδη την Ευρώπη με το μήνυμα «CSR – It simply works better». Είναι ένας κρίκος συνέπειας στην ανταπόκριση των Ευρωπαίων επιχειρηματιών στο κάλεσμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον Μάρτιο 2000 στη Λισσαβώνα για μια ευρωπαϊκή οικονομία ανταγωνιστική και δυναμική.

Το ελληνικό δίκτυο

Το Συνέδριο οργανώνεται από το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Ευθύνη που είναι ο εθνικός μας εταίρος στο CSR Europe από τον Ιούνιο 2000. Τη στιγμή αυτή μέλη του είναι δεκάδες επιχειρήσεις -μεταξύ τους και οι μεγαλύτερες- οργανισμοί και επιχειρηματικοί φορείς (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΕΒΕΑ) και έχει επωμισθεί την ευθύνη να προωθήσει στη χώρα μας τους στόχους του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR Europe). Δηλαδή να προωθήσει την έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες επιθυμούν -σε εθελοντική βάση- να εντάξουν στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και συναλλαγές τους με τους άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους με αυτές (stakeholders), τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητες και ενέργειες. Στο Συνέδριο που θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Intercontinental θα μιλήσουν διευθύνοντες σύμβουλοι, γενικοί διευθυντές, υψηλόβαθμα στελέχη ευρωπαϊκών και ελληνικών επιχειρήσεων ενώ θα λειτουργήσουν παράλληλα θεματικά εργαστήρια (περισσότερες πληροφορίες τηλ. 01/33.82.353). Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος στον διάλογο που θα υπάρξει μεταξύ των φορέων που εμπλέκονται σε επιχειρηματικές δραστηριότητες – άμεσα είτε έμμεσα. Τα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης εφαρμόζονται από τις επιχειρήσεις εθελοντικά και είναι καθ’ υπέρβαση των υποχρεώσεών τους από τη νομοθεσία. Οσο για τα οφέλη που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις, αυτά διακρίνονται σε άμεσα και έμμεσα. «Στα άμεσα μπορεί να είναι, λόγου χάρη, ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, η μεγαλύτερη αφοσίωση του προσωπικού και η αύξηση της παραγωγικότητάς του», επεξηγεί στην «K» ο πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου κ. Δημήτρης Δανηλάτος. Ενώ, για τα έμμεσα και «πολύ σημαντικά» αναφέρεται στην αύξηση του ενδιαφέροντος των πελατών και των επενδυτών, στις θετικές επιπτώσεις στην καλή φήμη της επιχείρησης, στην προτίμηση του καταναλωτικού κοινού και -κάτι που παρουσιάζει ιδιαίτερη «άνθιση» τελευταία – στην αξιολόγησή τους με βάση τις δραστηριότητές τους σε θέματα κοινωνικής ευθύνης που αποτελεί κριτήριο για την ένταξή τους σε ειδικούς χρηματιστηριακούς και τραπεζικούς δείκτες.

Εκθέσεις δράσης

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα του Δικτύου CSR στη Βρετανία πολλές επιχειρήσεις δημοσίευσαν εκθέσεις για τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δραστηριότητές τους. Αρκετές μάλιστα τις ενέταξαν στις Ετήσιες Εκθέσεις τους. Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν οι εκθέσεις των 100 μεγαλύτερων επιχειρήσεων (σύμφωνα με την κατάταξη του έγκυρου περιοδικού Fortune τον Αύγουστο 2000) και προέκυψε ότι το 54% είχαν ήδη αρχίσει να συμπεριλαμβάνουν τα προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους. Ακόμη το 66% επέλεξαν το Ιντερνετ για να παρουσιάσουν μέσα από τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους αυτές τις δραστηριότητές τους.

Ακόμη, τον περασμένο Ιούλιο ανακοινώθηκε ο δείκτης FTSE4Good που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των επενδυτών για κριτήρια κοινωνικής ευθύνης. Στον δείκτη αυτό εντάσσονται εταιρείες με σαφή προσήλωση στην αειφόρο ανάπτυξη, στα δικαιώματα του ανθρώπου παγκοσμίως, ενώ τα κριτήρια αξιολόγησής τους βασίζονται σε κώδικες συμπεριφοράς των Ηνωμένων Εθνών και στις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ.

Τον Ιούλιο 2001 η Ευρωπαϊκη Επιτροπή άνοιξε διάλογο με τις επιχειρήσεις -εθνικές, πολυεθνικές μικρές, μεσαίες και μεγάλες- όπως και τις δημόσιες Αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους και την ενεργό κοινωνία για να συμβάλουν όλοι στην οικοδόμηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Η Πράσινη Βίβλος (email: [email protected]) θα είναι ανοικτή ώς την 31η Δεκεμβρίου 2001 για να καταγράψει τα σχόλια, τις προτάσεις, τις ιδέες αλλά και τις επιφυλάξεις όλων όσων επιθυμούν να τις εκφράσουν. Παράλληλα το Ευρωκοινοβούλιο, τα Συμβούλια Υπουργών και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή όπως και η Επιτροπή Περιφερειών θα ενδυναμώσουν τη δημόσια αυτή συζήτηση και θα παρέξουν πολιτική στήριξη και οργάνωση για την ανταλλαγή της γνώσης και της πληροφόρησης γύρω από την εταιρική κοινωνική ευθύνη.

Ελληνική έρευνα

Στη νέα εποχή που σηματοδοτεί το Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου στην Αθήνα στις 29 και 30 Νοεμβρίου 2001 καταγράφεται και η πρωτοπορία μιας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν κατά τις εργασίες του Συνεδρίου. Η έρευνα κατ’ εντολή του Δικτύου διεξήχθηκε από την Εταιρεία Ερευνών Research International και το Εργαστήριο Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστήμιου. Πήραν μέρος επιχειρήσεις, συλλογικοί φορείς, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και οι stakeholders, των οποίων καταγράφτηκαν οι απόψεις και η αξιολόγηση τόσο της έννοιας όσο και των πρακτικών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή