Νέα, γενναία κίνητρα για συγχωνεύσεις

Νέα, γενναία κίνητρα για συγχωνεύσεις

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιδότηση με ποσοστό 20% – 25% επί της επένδυσης σε κτιριακές εγκαταστάσεις και νέο τεχνολογικό εξοπλισμό για τις εταιρείες που θα προχωρήσουν σε συγχώνευση θα προβλέπει το νομοσχέδιο που εμπλουτίζεται από τον υπουργό Οικονομίας κ. Νίκο Χριστοδουλάκη. Επίσης θα προβλέπει την επιδότηση του επιτοκίου δανεισμού στην περίπτωση που η νέα επιχείρηση, η οποία θα προκύψει από τη συγχώνευση, προχωρήσει σε παραγωγικές επενδύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο παραπάνω κίνητρα θα είναι οι βασικές αλλαγές που θα έχει το νομοσχέδιο «Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και άλλες διατάξεις» που θα ψηφισθεί εντός του Νοεμβρίου από τη Βουλή.

Απώτερος στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η δημιουργία μεγάλων οικονομικών μονάδων στα πρότυπα της παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Τα μέτρα που τίθενται άμεσα σε ισχύ από τη ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται να λειτουργήσουν εξυγιαντικά και για την οδό Σοφοκλέους, αφού θα περιορισθούν σημαντικά οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σήμερα, ενώ οι μετοχές των νέων εταιρειών που θα δημιουργηθούν θα είναι ελκυστικές. Το στίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής και του στόχου της κυβέρνησης για δημιουργία μεγάλων επιχειρήσεων φάνηκε στον μέγιστο βαθμό με τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών στην Ελλάδα, της Εθνικής και της Alpha. Τα οφέλη για τη νέα τράπεζα που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα είναι πολλαπλά, αφού το νομοσχέδιο για την επιχειρηματικότητα προβλέπει μειωμένο συντελεστή φορολόγησης κατά δέκα (10) ποσοστιαίες μονάδες για τον πρώτο χρόνο της συγχώνευσης και κατά 5% τον δεύτερο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι τον πρώτο χρόνο της συγχώνευσης η νέα εταιρεία θα φορολογηθεί με συντελεστή 25% (για τα κέρδη του 2002) από 35% στην περίπτωση που δεν προχωρούσαν σε συγχώνευση. Σημειώνεται ότι και οι δύο εταιρείες αθροιστικά είχαν το 2000 καθαρά κέρδη προ φόρων ύψους 405 δισ. δρχ. Επιπλέον, με τις νέες διατάξεις που θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο, η νέα τράπεζα θα μπορεί να επιδοτηθεί κατά το προβλεπόμενο ποσοστό στην περίπτωση που θα προχωρήσει, για παράδειγμα, σε αγορά και εγκατάσταση νέου μηχανογραφικού συστήματος.

Επίσης, το νομοσχέδιο παρέχει τη δυνατότητα, οι εταιρείες που θα συγχωνευθούν να σχηματίζουν από τα αδιανέμητα κέρδη χρήσεων 2002 έως 2005 (οικονομικών ετών 2003 έως 2006), ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό επενδύσεων. Το αποθεματικό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες θα αρχίσουν μέσα στα έτη 2003, 2004 και 2005 αντίστοιχα και θα ολοκληρωθούν εντός τριετίας από το σχηματισμό του αφορολόγητου αποθεματικού. Επίσης, στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι εκπίπτουν από τα καθαρά κέρδη τους των επιχειρήσεων που συγχωνεύονται οι εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλουν για κύρια ασφάλιση και αφορούν εργατοϋπαλληλικό προσωπικό, το οποίο προσλαμβάνουν από την ολοκλήρωση της μετατροπής ή συγχώνευσης μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2005. Η κατά τα πιο πάνω μείωση των κερδών των επιχειρήσεων θα ισχύει για χρονικό διάστημα δύο (2) ετών από το χρόνο πρόσληψης κάθε νέου εργαζομένου.

3) Η ΑΧΟΝ αγοράζει φθηνά και επαναμισθώνει ακριβότερα και «όλοι» είναι ευτυχείς…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή