Αναζητούνται μέτρα για την «τρύπα» του 2020

Αναζητούνται μέτρα για την «τρύπα» του 2020

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αξιόπιστο πακέτο μέτρων που θα οδηγήσει στη μείωση του δημοσιονομικού κενού, το οποίο υπολογίζεται στο 0,5% του ΑΕΠ, αναζητεί η κυβέρνηση. Οπως ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει και να αποστείλει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της με κάλυψη του κενού έως τις 15 Οκτωβρίου. Από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν ότι η διαφορά του κενού θα καλυφθεί από την αύξηση της εισπραξιμότητας των εσόδων, που προβλέπουν ότι θα έχουν από μέτρα όπως η αύξηση των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα», αλλά και από την ενίσχυση των επενδύσεων που θα οδηγήσουν σε μεγέθυνση του ΑΕΠ.

Πάντως, ο αξιωματούχος των Βρυξελλών ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα απασχολήσει καθόλου το Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης στο Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι η προκαταρκτική έκθεση «που έχουμε στα χέρια μας από τους θεσμούς είναι θετική», ωστόσο εντοπίζεται δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στα επόμενα 24ωρα θα πραγματοποιηθούν τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες, κυρίως αυτές που αφορούν το κενό, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το πακέτο της ΔΕΘ έχει κοστολογηθεί και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι έχει περιοριστεί στο 1 δισ. ευρώ. Η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών ύψους περίπου 900 εκατ. ευρώ προκύπτει σε σημαντικό βαθμό από τις εκτιμήσεις για τις 120 δόσεις και τις εισπράξεις του ΦΠΑ. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι η ρύθμιση θα είναι επιτυχημένη και θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου (από εφορία και Ταμεία), ενώ οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ ήδη είναι «ανεβασμένες» στο 8μηνο του έτους. Ωστόσο, οικονομικό επιτελείο και θεσμοί θα περιμένουν και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου προκειμένου να καταλήξουν εάν η υπεραπόδοση του 8μήνου ίσως και 9μήνου θα έχει συνέχεια και το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις δύο ρυθμίσεις που τρέχουν σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία τα ποσά που έχουν ρυθμιστεί ξεπερνούν τα 7,5 εκατ. ευρώ και ενδεχομένως να φθάσουν τα 8,5-9 εκατ. ευρώ μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Σημειώνεται ότι υπάρχουν εκατοντάδες ρυθμίσεις στα Ταμεία που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και οι οποίες θα οριστικοποιηθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους. Ταυτόχρονα, οι εισπράξεις ΦΠΑ στο 9μηνο του έτους συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, ενισχύοντας τη θέση της Αθήνας ότι η υπεραπόδοση είναι μόνιμου χαρακτήρα, δηλαδή μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά. Δεν αποκλείεται πάντως στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τα μέσα Οκτωβρίου στη Βουλή να αφήνονται «παράθυρα» αλλαγών μέσω υπουργικών αποφάσεων, εφόσον διαπιστωθεί ότι το κενό δεν κλείνει. Για παράδειγμα, δεν αποκλείεται η εξειδίκευση της έκπτωσης φόρου (αφορολόγητο όριο) να γίνει με απόφαση που θα εκδοθεί στα τέλη του έτους.

Αποπληρωμή ΔΝΤ

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία έγκρισης για την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, ενώ ο ESM αποδέχεται άρση του δικαιώματός του, για ισόποση αποπληρωμή των δικών του δανείων. Ο κοινοτικός αξιωματούχος επανέλαβε χθες ότι το ελληνικό ζήτημα (δηλαδή η 4η αξιολόγηση) θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκεμβρίου. Οσο για τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης, βασικό της ζήτημα αποτελεί ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης.

Στην Αθήνα βρίσκεται από χθες ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί θα έχει σειρά επαφών. Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί θα συναντήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στις 14.00 τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή