Πυρετός διαβουλεύσεων Αθήνας – Λευκωσίας για ηλεκτρική διασύνδεση

Πυρετός διαβουλεύσεων Αθήνας – Λευκωσίας για ηλεκτρική διασύνδεση

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστατες προσπάθειες για σύγκλιση στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ καταβάλλονται από χθες μεταξύ ελληνικής και κυπριακής πλευράς σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης, σήμερα στις Βρυξέλλες, της αρμόδιας επιτροπής για τον νέο κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος (PCI). Η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα στηρίξει ή όχι το PCI ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ με φορέα υλοποίησης την κυπριακή κοινοπραξία EuroAsia Interconnector, γι’ αυτό, και δεδομένου ότι το κομμάτι της διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και προχωράει ως εθνικό, αναζητείται ένας δρόμος που να μην ανατρέπει την πορεία του αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος τμήματος του PCI και να διασφαλίζει παράλληλα την υλοποίηση της διακρατικής διασύνδεσης.

Από το πρωί χθες και μέχρι αργά το βράδυ, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς είχε παράλληλες επαφές με την κυπριακή κοινοπραξία EuroAsia Interconnector, που είναι ο φορέας υλοποίησης του διακρατικού PCI, και με τον Διαχειριστή του Βελγίου Elia, που ενδιαφέρεται για μετοχική συμμετοχή στο έργο και εκπρόσωποι του οποίου βρίσκονται από προχθές στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις.

Η ελληνική πλευρά είναι ανοικτή στο να προχωρήσει η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική ως τμήμα του διακρατικού PCI, υπό την προϋπόθεση ότι φορέας υλοποίησης θα είναι η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», που έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου ως εθνικού με απόφαση της ΡΑΕ και ότι δεν θα σταματήσουν οι διαγωνισμοί για τα καλώδια που έχουν προχωρήσει. Για την ελληνική πλευρά, η συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας για τα καλώδια στη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής αποτελεί κόκκινη γραμμή στις διαπραγματεύσεις με τoν Elia, ο οποίος, εφόσον βρεθεί κοινό σημείο, θα εισέλθει στο project εξαγοράζοντας το ποσοστό του EuroAsia.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονταν μέχρι και χθες αργά το βράδυ, μικρή πρόοδος είχε σημειωθεί, καθώς η πλευρά του  Εlia φέρεται να θέτει ζητήματα που για την ελληνική πλευρά είναι αδιαπραγμάτευτα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η «Αριάδνη» να αποκτήσει δικαιώματα και στα assets της διασύνδεσης, τα οποία με βάση τον υφιστάμενο νόμο ανήκουν στον ΑΔΜΗΕ. Η ικανοποίηση του εν λόγω αιτήματος προϋποθέτει τροποποίηση του νόμου και βέβαια τη συναίνεση της κινεζικής State Grid, η οποία αποτελεί τον στρατηγικό επενδυτή του ΑΔΜΗΕ, και το υπουργείο Ενέργειας έχει ξεκαθαρίσει στην πλευρά της Κύπρου και του Elia ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή. Σε αυτό το κλίμα, οι επαφές αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα το πρωί, ενώ η τελική απόφαση θα ληφθεί αφού ενημερωθεί λεπτομερώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή