Με ηλεκτρονική ψήφο οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις

Με ηλεκτρονική ψήφο οι αποφάσεις για κινητοποιήσεις

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο θεσμικές παρεμβάσεις στον συνδικαλιστικό νόμο που ισχύει από το 1982 προωθεί η κυβέρνηση μέσω του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το επόμενο διάστημα. Με αυτές, θεσπίζεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις αποφάσεις κήρυξης απεργίας και δημιουργείται στο υπουργείο Εργασίας μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, πρόκειται για διατάξεις που διασφαλίζουν τη διαφάνεια σε σχέση με την ταυτότητα και την αντιπροσωπευτική δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων και στηρίζουν τον υγιή και αντιπροσωπευτικό  συνδικαλισμό. Με την εισαγωγή, μάλιστα, της δυνατότητας συμμετοχής των εργαζομένων με ηλεκτρονική ψήφο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της διοίκησης όσο και λήψης αποφάσεων για απεργία, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στηρίζεται η «ανεμπόδιστη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες και στην άσκηση του σχετικού δικαιώματός τους». 

Αναλυτικά με τις υπό ψήφιση διατάξεις καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία σε ό,τι αφορά τον τρόπο λήψης απόφασης σε μια γενική συνέλευση. Μεταξύ αυτών των αποφάσεων συγκαταλέγεται και η απόφαση για τη διεξαγωγή ή όχι μιας απεργίας. Να σημειωθεί ότι δεν αλλάζει η πρόβλεψη, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για την υποχρεωτικότητα παρουσίας 50%+1 των οικονομικά ενεργών μελών μιας πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, προκειμένου να ληφθεί έγκυρη απόφαση. Με τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών, στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι η καταγραφή του ακριβούς αριθμού συμμετεχόντων σε κάθε οργάνωση και κυρίως η διαφάνεια των στοιχείων αυτών, ώστε να απεμπλακούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από παθογόνες καταστάσεις, σαν αυτές που δημιούργησαν την πρόσφατη κρίση ηγεσίας σε μία σειρά οργανώσεων και στη ΓΣΕΕ.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν στην «Κ» έγκριτοι νομικοί, αλλά και έμπειροι συνδικαλιστές, βασική προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσει το εγχείρημα του e-συνδικαλισμού στην Ελλάδα, είναι η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων όσων συμμετέχουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις, χωρίς να δημιουργούνται συνθήκες εκφοβισμού. Παράλληλα, απαιτείται και η διασφάλιση του απορρήτου της ψήφου και του αδιάβλητου της διαδικασίας ψηφοφορίας.

Οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων αντιδρούν, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση για ηλεκτρονική ψηφοφορία παραβιάζει τη δημοκρατική και ελεύθερη λειτουργία των συνδικάτων και πλήττει τη συλλογική τους αυτονομία.

Οσο για το θέμα του ηλεκτρονικού μητρώου, εκφράζονται επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα επεξεργασίας των στοιχείων από τρίτους.

Παράλληλα, στο υπό κατάθεση σχέδιο νόμου, που πέρασε ήδη τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, υπάρχουν σημαντικές διατάξεις με παρεμβάσεις στις συλλογικές και ατομικές σχέσεις εργασίας. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να θεσπίσουν στο πλαίσιο ομοιοεπαγγελματικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ειδικούς όρους ή εξαιρέσεις για ορισμένες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αντίστοιχη δυνατότητα δίνεται και στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, με στόχο την εξαίρεση επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Και ο θεσμός της διαιτησίας μεταβάλλεται ριζικά, καθώς προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις μονομερής προσφυγή στη διαιτησία. 

Αλλες διατάξεις

Με άλλες διατάξεις, τέλος, αυξάνεται κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνημένων όρων της μερικής απασχόλησης, αυστηροποιείται το πλαίσιο για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και δημιουργείται ηλεκτρονικό μητρώο παραβατικότητας και αδήλωτης εργασίας.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή