Σε ποιους κλάδους επίκεινται εξελίξεις

Σε ποιους κλάδους επίκεινται εξελίξεις

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προοπτικές επίσης για σημαντικές αναδιαρθρώσεις πέραν του τραπεζικού κλάδου, στον οποίο ο Ομιλος Eurobank δεν έχει πει ακόμη την τελευταία λέξη, υπάρχουν στους κλάδους των τροφίμων, της ακτοπλοΐας, των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών και κατά δεύτερο λόγο στον κλάδο καπνού, στην πληροφορική και το λιανεμπόριο.

– Τράπεζες. Στις τράπεζες θα πρέπει πλέον να αναμένονται εξελίξεις που θα ενισχύουν την τάση δραστικού περιορισμού του ρόλου του κράτους και με την έννοια αυτή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Εμπορική Τράπεζα και η ΑΤΕ, θα καταστούν εκ των πραγμάτων, αργά ή γρήγορα, πρωταγωνιστές μιας ουσιαστικής και γενικευμένης διαδικασίας επαναπροσδιορισμού της χωροθέτησης ολόκληρου του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ελλάδα.

– Τρόφιμα. Στον κλάδο των τροφίμων, όπου υφίστανται μεγάλες επιχειρήσεις με σημαντική διεθνή δραστηριότητα και αξιόλογα μεγέθη, όπως είναι οι Ομιλοι ΔΕΛΤΑ, Κυρ. Φιλίππου (ΦΑΓΕ, ELBISCO κ.ά.), Chipita, υφίστανται επίσης σημαντικές προϋποθέσεις για συμμαχίες με διεθνή αντίκτυπο. Τόσο μάλλον που ο κλάδος διακρίνεται για περισσότερα από δέκα χρόνια σε κινήσεις εξωστρέφειας, έχοντας να επιδείξει αρκετές περιπτώσεις εξαγορών και ευρύτερων συνεργασιών.

– Τσιμέντα. Στα τσιμέντα αν και υφίστανται οι εταιρικές προϋποθέσεις, τα πράγματα είναι σαφώς δυσκολότερα, καθώς οι δύο μεγάλες διεθνείς ελληνικές εταιρείες (Τιτάν και ΑΓΕΤ Ηρακλής), ελέγχουν το σύνολο σχεδόν της ελληνικής αγοράς και κατ’ ανάγκην οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας ή και συγχώνευσης θα οδηγούσε στη δημιουργία μονοπωλίου και θα προσέκρουε στην αντίδραση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Στον χώρο των Τηλεπικοινωνιών άγνωστος «Χ» παραμένει ο ρόλος που θα επιλεγεί για τον ΟΤΕ στο απελευθερωμένο ήδη τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον, με κρίσιμο συντελεστή το μέγεθος του Οργανισμού που σχεδόν αποκλείει την πιθανότητα στρατηγικής συμμετοχής και εκχώρησης του management σε τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων. Δεδομένου ότι έχει παρατηρηθεί μεγάλη δυστοκία στην εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή στο εξωτερικό, δεν μπορούν να αποκλειστούν «μικτά» σενάρια για την επίλυση του υπάρχοντος «γόρδιου δεσμού», τα οποία πάντως θα φέρουν εκ των πραγμάτων… πολιτική σφραγίδα!

– Κατασκευές. Στις κατασκευές, οι οποίες πρωταγωνίστησαν τα τελευταία πέντε χρόνια στις κινήσεις αναδιάρθρωσης, έχουν διαμορφωθεί δύο σημαντικοί επιχειρηματικοί Ομιλοι (Ελληνική Τεχνοδομική και Αβαξ – J&Ρ) που ωστόσο απέχουν πολύ από τα μεγέθη των μεγάλων ευρωπαϊκών κατασκευαστικών Ομίλων.

Με βάση την κινητικότητα που έχει εκδηλωθεί και την ευελιξία και την προσαρμογή που χαρακτηρίζει τις περισσότερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, είναι πολύ πιθανόν να ευοδώσουν σημαντικές πρωτοβουλίες αναδιαρθρώσεων, παρότι τα αντίστοιχα κίνητρα που έχει υιοθετήσει το ΥΠΕΧΩΔΕ στην κατεύθυνση αυτή, δεν χαρακτηρίζονται από την τόλμη και τη διορατικότητα που απαιτούν οι περιστάσεις.

– Λιανεμπόριο. Στον κλάδο του λιανεμπορίου οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις (Βερόπουλος, Μετρό, Ατλάντικ, Μασούτης κ.λπ.) είναι ουσιαστικά με την πλάτη στον τοίχο, καθώς η διείσδυση ευρωπαϊκών κολοσσών στην ελληνική αγορά, έχει αλλάξει καθοριστικά υπέρ τους τα δεδομένα του ανταγωνισμού, με αποτέλεσμα οι εναπομείνασες αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις να αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσουν την πρόκληση.

– Ακτοπλοΐα. Στην ακτοπλοΐα οι μεγάλες επενδύσεις των ελληνικών εταιρειών τους έχουν διασφαλίσει, προς το παρόν, μία θετική παρουσία στις γραμμές της Αδριατικής, ενώ ελπιδοφόρα είναι και η διείσδυσή τους στις γραμμές των βορείων θαλασσών. Ωστόσο, οι ελληνικές επιχειρήσεις υπολείπονται, στα μεγέθη, από τις μεγάλες ευρωπαϊκές ακτοπλοϊκεές εταιρείες, με αποτέλεσμα να παραμένουν ευάλωτες στο διεθνής ανταγωνισμό και κατ’ ανάγκην «ανοιχτές» σε διεργασίες αναδιάρθρωσης. Κινητικότητα στην κατεύθυνση αυτή υπάρχει εδώ και πάρα πολύ καιρό, ενώ σημαντικά εταιρικά γεγονότα (π.χ. η δοκιμασία των Μινωικών Γραμμών) δημιουργούν προϋποθέσεις ευρύτερων συσπειρώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή