Τα κέρδη τρέχουν, οι μετοχές χωλαίνουν

Τα κέρδη τρέχουν, οι μετοχές χωλαίνουν

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο περιθώριο του επενδυτικού ενδιαφέροντος έχουν βρεθεί από την αρχή του έτους οι μετοχές των εταιρειών leasing, οι οποίες έχουν καταγράψει απώλειες από 52% έως 85%, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα των επιχειρήσεων και ο αριθμός των νέων συμβάσεων που συνάπτουν αυξάνονται σταθερά.

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, ότι κατά την τελευταία τριετία ο κλάδος των εταιρειών χρηματοδοτικής μίσθωσης κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 30%-40%, ενώ παράλληλα διευρύνεται το φάσμα των παρεχομένων υπηρεσιών με έμφαση το leasing ακινήτων.

Ο συνολικός τζίρος των εταιρειών leasing για το 2001, προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 520-550 δισ. δρχ., ενώ σε 600 δισ. δρχ. εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το 2002. Οσον αφορά στην εξέλιξη των νέων συμβάσεων, η τάση είναι ανοδική και ήδη από την αρχή του έτους έχουν ανέλθει σε 100 δισ. δρχ., σημαντικό μέρος των οποίων προέρχεται από τον τομέα των ακινήτων.

Το 2000 οι συνολικές συμβάσεις του κλάδου ανήλθαν σε 351 δισ. δρχ., σημειώνοντας αύξηση 42% έναντι της χρήσης του 1999, όταν το σύνολο των συμβάσεων ήταν 246 δισ. δρχ., ενώ το 1998 οι συνολικές συμβάσεις του κλάδου άγγιζαν το ποσό των 150 δισ. δρχ.

Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι ο κλάδος έχει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι επενδύσεις στην Ελλάδα μέσω leasing αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% του συνόλου των επενδύσεων, ενώ το ποσοστό αυτό στην Ευρώπη διαμορφώνεται σε 12-15%.

Διαφορετική, ωστόσο, είναι η εικόνα που εμφανίζει το leasing ως ποσοστό συμμετοχής επί του συνόλου των ιδιωτικών επενδύσεων που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα. Οπως εκτιμούν διοικητικά στελέχη των συγκεκριμένων εταιρειών, η αγορά του leasing αντιπροσωπεύει το 5-6% των συνολικών ιδιωτικών επενδύσεων που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, μερίδιο που δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί στα επόμενα χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αν και οι εργασίες των εταιρειών leasing αυξάνονται με ρυθμούς της τάξης του 20% ετησίως, ωστόσο δεν διεκδικούν περαιτέρω μερίδιο στις ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς αυτές αφορούν σε μεγάλο μέρος τους τις επενδύσεις που υλοποιούν οι κρατικοί οργανισμοί, οι οποίοι προτιμούν τον δανεισμό και όχι τη χρηματοδοτική μίσθωση.

Ωστόσο, πλούσια πηγή εσόδων αποτελεί ο κλάδος των ακινήτων, δεδομένου ότι η σταδιακή ωρίμαση και διάδοση του θεσμού της χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων αναμένεται να προσδώσει σημαντική ώθηση στις εταιρείες του κλάδου, τάση που ήδη αποτυπώθηκε στα οικονομικά τους μεγέθη των εταιρειών κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Κατά το 2000 η συνολική εκμίσθωση ακινήτων μέσω leasing υπερδιπλασιάστηκε και ανήλθε σε 99,4 δισ. δρχ., έναντι 41,4 δισ. δρχ.το 1999. Οι συμβάσεις για χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων αντιπροσωπεύουν το 28,33% του συνολικού τζίρου των εταιρειών leasing, όταν το μέγεθος αυτό κατά τη χρήση του 1999 διαμορφώθηκε σε 18,79%.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το leasing ακινήτων είναι ένα χρηματοοικονοικό εργαλείο που τώρα διανύει το τρίτο έτος παρουσίας του στην εγχώρια αγορά και η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στην κτηματαγορά κατά την τελευταία διετία, ωθεί τις εταιρείες στη μεταξύ τους συνεργασία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργούνται.

Το κοινοπρακτικό leasing, όπως ονομάζεται, στοχεύει στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων και εκτιμάται ότι θα βρει μεγάλη εφαρμογή στην ελληνική αγορά κατά τα προσεχή χρόνια, ενώ ήδη επωάζονται νέες συνεργασίες προς την κατεύθυνση αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή