Υπό κυβερνητικό έλεγχο το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο

Υπό κυβερνητικό έλεγχο το «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη διεθνής συνθήκη για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στο Διαδίκτυο αναμένεται να υπογραφεί στις αρχές Δεκεμβρίου από τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Η συνθήκη, που είναι προϊόν τετραετούς επεξεργασίας από ειδικούς του Συμβουλίου, έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση επιχειρήσεων, αλλά και οργανισμών που υποστηρίζουν ότι παρέχει απόλυτες εξουσίες στις αστυνομικές Αρχές και επιτρέπει την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Το τελικό κείμενο εκτιμάται ότι θα εγκριθεί από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο την προσεχή εβδομάδα και θα υπογραφεί κατά τη διάρκεια διεθνούς διάσκεψης στη Βουδαπέστη, περί τα τέλη Νοεμβρίου.

Το νομικό καθεστώς

Εντός του επόμενου έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία μιας ακόμα διεθνούς συνθήκης στη Χάγη, η οποία έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις υπεράκτιες εταιρείες (off shore) που προωθούν προϊόντα και υπηρεσίες στο Διαδίκτυο. Μέσα από τη συγκεκριμένη συνθήκη, η νομοθεσία ενός κράτους επιβάλλεται σε οποιαδήποτε εταιρεία Internet είναι προσβάσιμη από το συγκεκριμένο κράτος, ανεξάρτητα από την έδρα της επιχείρησης. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και αν κάποιος ιδρύσει μια υπεράκτια εταιρεία στη Νήσο του Μαν, θα πρέπει να συμμορφώνεται π.χ. με το νομικό καθεστώς της Ελλάδας, αν οι Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που παρέχει. Οι κυβερνήσεις, μετά και τα πρόσφατα γεγονότα στις ΗΠΑ, προσπαθούν να ελέγξουν με κάθε τρόπο το Internet, καθώς θεωρείται ένα από τα «οχήματα» των τρομοκρατών. Οι ειδικοί θεωρούν ότι όσο αυξάνεται η χρήση του Διαδικτύου π.χ. για αμυντικούς σκοπούς, έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας, κ.λπ., τόσο θα μεγαλώνει ο κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης. Σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Red Herring, που επικαλείται έρευνα του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon, το 2000 καταγράφτηκαν περίπου 22.000 παραβιάσεις δικτύων από ανεπιθύμητους, έναντι 9.850 το 1999 και μόλις 2.412 το 1995.

Παραβίαση προσωπικών δεδομένων

Μέσω της συνθήκης που υπογράφεται σύντομα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, επιχειρείται η καθιέρωση κοινής νομοθεσίας σε θέματα που αφορούν στα εγκλήματα στο Internet και τα άλλα δίκτυα υπολογιστών, όπως η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, οι κλοπές μέσω δικτύων, η παιδική πορνογραφία και οι παραβιάσεις της ασφάλειας. Παράλληλα, παρέχεται μια σειρά από δικαιοδοσίες στις διωκτικές Αρχές, οι οποίες επιτρέπουν τη στενότερη παρακολούθηση του Διαδικτύου. Για παράδειγμα, η συνθήκη μετατρέπει την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας σε εγκληματική ενέργεια (κάτι που ισχύει στις ΗΠΑ από το 1998 με τον Digital Millenium Copyright Act) η οποία δεν θα είναι πλέον αντικείμενο των αστικών δικαστηρίων.

Μία από τις τελευταίες αλλαγές της συνθήκης ήταν η παράγραφος η οποία επιτρέπει την παραβίαση της ασφάλειας στα υπολογιστικά δίκτυα για «ερευνητικούς σκοπούς», μολονότι θεωρείται δύσκολο να προσδιοριστεί επ’ ακριβώς πότε κάποιος «ερευνά» στο Internet και πότε πραγματοποιεί εγκληματική πράξη ή παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα. Επιπλέον, η συνθήκη επιβάλλει στις εταιρείες παροχής υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ISPs) να αποθηκεύουν δεδομένα για τη χρήση του Internet από τους πελάτες τους και να τα παραχωρούν στις διωκτικές Αρχές όταν τους ζητηθεί.

Αρκετοί οργανισμοί υποστηρίζουν ότι η συνθήκη του Συμβουλίου της Ευρώπης αναφέρεται διεξοδικά στον τρόπο με τον οποίο οι Αρχές θα παρακολουθούν τα υπολογιστικά δίκτυα, αλλά δεν περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων και της ιδιωτικής ζωής των συνδρομητών του Διαδικτύου. Επιπλέον, θεωρούν ότι, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της συνθήκης, οι εταιρείες (και ειδικά οι ISPs) θα υποχρεωθούν να επενδύσουν σημαντικά ποσά για τη δημιουργία συστημάτων που θα παρακολουθούν στενότερα τη δραστηριότητα των συνδρομητών του Internet. Οι γενικοί όροι με τους οποίους αναφέρεται η συνθήκη στο τι είναι έγκλημα στο Διαδίκτυο ενδέχεται να περιλαμβάνουν και δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται καθημερινά οι χρήστες, αναφέρουν οι αρνητές του σχεδίου που προωθεί το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ουδείς συνδρομητής σίγουρος

Το θέμα της κυβερνοτρομοκρατίας έχει απασχολήσει και τη Σύνοδο των πλουσιοτέρων χωρών του πλανήτη (G8) σε μια ειδική συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης που πραγματοποιήθηκε το 1997. Τότε καταρτίσθηκε ένα σχέδιο με δέκα σημεία που περιλαμβάνει δράσεις για την εξεύρεση λύσεων που αφορούν στη «χρήση υπολογιστών για την αναζήτηση στοιχείων μέσα από δίκτυα όταν δεν είναι γνωστό που φυλάσσονται τα συγκεκριμένα στοιχεία» (με άλλα λόγια τους τρόπους παραβίασης των δικτύων από τις διωκτικές Αρχές). Η ειδική επιτροπή (High Tech Crime) που συνεστήθη από τους G8 ασχολείται εδώ και μήνες με θέματα όπως η ανωνυμία που εξασφαλίζουν οι χρήστες του Διαδικτύου, μολονότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ακόμα και σήμερα ουδείς συνδρομητής μπορεί να είναι σίγουρος ότι τα ίχνη του στο Internet δεν παρακολουθούνται από κάποιους…

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο (Αρ. πρωτοκόλλου 519), που υπογράφει ο «παντός καιρού» εταιρικός διευθυντής της Ο.Α. Λ.Ο. Βλάμης και απευθύνεται προς τους: Δ. Καλόφωνο, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ο.Α., Σ. Ρωμαίο βοηθό διευθύνοντος συμβούλου, Η. Χρήστου βοηθό διευθύντος συμβούλου, Α. Χριστοδουλάτο, γενικό διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών και προσωπικού και κοινοποιείται στον κ. J. Roberts της C.S.F.Β. στην αξία του ιδιόκτητου στόλου περιλαμβάνονται 26 αεροσκάφη. Πρόκειται για: 4 Β 747 – 200, 2 Β 727-200, 11 Β 737-200, 7 Β737-400 και 2 Α300-605R.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή