Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020 αναφέρουν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν γεφυρωθεί οι διαφορές οι οποίες σήμερα υπολογίζονται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών: «Οταν έφυγαν οι θεσμοί υπήρχε απόκλιση (περίπου 900 εκατ. ευρώ) ωστόσο έχουν γίνει πρόσθετες παρεμβάσεις και συζητήσεις, που σημαίνει ότι είμαστε πεπεισμένοι πως δεν θα υπάρξει κενό».

Κατά την εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Μάλιστα, ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά απέφυγε να απαντήσει, σημειώνοντας ότι ακόμα δεν έχουν μελετηθεί οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμπεριληφθούν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή. 

Οι συζητήσεις για την κάλυψη του κενού συνεχίζονται σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ήδη, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, έχουν γίνει πρόσθετες ενέργειες για την κάλυψη της απόκλισης με τους θεσμούς, που σχετίζονται με:

1. Διεύρυνση φορολογικής βάσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθούν οι ζητούμενες από την εφορία ηλεκτρονικές αποδείξεις. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την τροποποίηση της υφιστάμενης κλίμακας και τη θεσμοθέτηση μεγαλύτερων ποσοστών ανάλογα πάντα με το ύψος του εισοδήματος. Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι από το νέο έτος θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις σε συνδυασμό με τη νέα προοδευτική κλίμακα:

• 15%-20% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).

• 25% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).

• 30% για εισόδημα από 30.000,01 ευρώ και άνω, με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).

2. Επιπλέον έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ. Η ένταξη στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων περίπου 7.000 περιοχών θα οδηγήσει στην αύξηση των εσόδων κατά 500 εκατ. ευρώ.

3. Επισκόπηση δαπανών (spending review) από την οποία δεν προβλέπεται πάντως εντυπωσιακή εξοικονόμηση, σε πρώτη φάση.

4. Από τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων όπου με βάση τα τελευταία στοιχεία το ρυθμισμένο ποσό ανέρχεται περίπου στα 8 δισ. ευρώ. Πάντως, την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού στον προϋπολογισμό του 2020 επιβεβαίωσε και ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πραγματοποιεί τη 14η επίσκεψή του στην Αθήνα. Ωστόσο, ο κ. Μοσκοβισί αρνήθηκε να προσδιορίσει το μέγεθός του, τονίζοντας ότι αυτές οι εκτιμήσεις αλλάζουν από μέρα σε μέρα και στόχος είναι το κενό να έχει καλυφθεί στις 15 Οκτωβρίου, όταν και η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διαδικασιών του ευρωπαϊκού εξαμήνου, θα υποβάλει το προσχέδιο προϋπολογισμού της στην Κομισιόν.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για το δημοσιονομικό κενό-1

Υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων τάχθηκε ο απερχόμενος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος πραγματοποιεί τη 14η επίσκεψή του στην Αθήνα.

Σε ερώτηση πώς μπορεί να καλυφθεί το κενό, απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι μια ελεύθερη χώρα, δεν θα πω τι θα πρέπει να γίνει, δεν είναι σε πρόγραμμα, είμαι βέβαιος ότι θα βρεθούν λύσεις».

Πάντως, ο Ευρωπαίος επίτροπος τάχθηκε υπέρ της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ανέφερε ότι πρώτος στόχος είναι να κατατεθεί ένας αξιόπιστος προϋπολογισμός με σεβασμό στη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2020 μπορεί να μειωθεί ο στόχος. «Προοδευτικά πρέπει να φτάσουμε σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί, δεν έχει κανένα νόημα στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για πολλά χρόνια, η αξιοπιστία και η ενίσχυση της ανάπτυξης είναι οι δύο καλύτεροι τρόποι για να φτάσουμε στη μείωση των πλεονασμάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή