Σενάριο περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων

Σενάριο περαίωσης εκκρεμών υποθέσεων

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αυτόματη περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων –και συγκεκριμένα για τις χρήσεις από το 2013 και μετά– είναι ένα από τα «κρυφά χαρτιά» που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση για να κλείσει τον προϋπολογισμό του 2020 χωρίς δημοσιονομικό κενό. Το μέτρο εκτιμάται –όπως αναφέρει στην «Κ» αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος τονίζοντας πως οι προετοιμασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο– ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον ενός δισ. ευρώ μέσα στο 2020, καλύπτοντας κάθε «τρύπα» που μπορεί να εντοπίζουν οι θεσμοί. Το σενάριο έχει ήδη μελετηθεί αναλυτικά και –εφόσον κριθεί απαραίτητο– η κυβέρνηση θα προχωρήσει στα πρότυπα της προηγούμενης περαίωσης, η οποία είχε γίνει το 2010 με τον νόμο 3888/2010. Οι δανειστές διαφωνούν ριζικά με τέτοιες λύσεις, καθώς εκτιμούν ότι αυτές πλήττουν καίρια την «κουλτούρα» πληρωμών, ωστόσο η κυβέρνηση –η οποία δεν συμμερίζεται τις εκτιμήσεις των θεσμών περί «κενού»– θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα να επιλέξει τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου (3,5% πρωτογενές πλεόνασμα). Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις με τους θεσμούς για τον προϋπολογισμό του 2020 θα συνεχιστούν και μετά τη Δευτέρα, οπότε θα γίνει η κατάθεση του προσχεδίου στη Βουλή. Ο στόχος είναι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου –ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού στην Ε.Ε.– να έχει μηδενιστεί η διαφορά των δύο πλευρών όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, η κυβέρνηση αναμένεται να ανατρέξει στην «εφεδρεία» της περαίωσης.

Με βάση όσα υποστηρίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, μια περαίωση εκκρεμών υποθέσεων αντίστοιχη του 2010 θα τύχαινε θετικής αποδοχής στην αγορά, καθώς οι επαγγελματίες, μετά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα ήθελαν να απαλλαγούν και από την εκκρεμότητα του πιθανού φορολογικού ελέγχου. Επίσης, η περαίωση εκτιμάται ότι θα έδινε «ανάσα» και στον φοροελεγκτικό μηχανισμό της χώρας ο οποίος έχει πιεστεί ασφυκτικά, ειδικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να επέρχεται η παραγραφή των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στην 5ετία. Η περαίωση του 2010 είχε φέρει εντυπωσιακά εισπρακτικά αποτελέσματα, καθώς στο κρατικό ταμείο –και με τη χώρα να έχει ήδη μπει στα μνημόνια– εισέρρευσε πάνω από 1,5 δισ. Τότε οι επαγγελματίες είχαν κληθεί να πληρώσουν ένα ποσό το οποίο κυμαινόταν από 300 έως 1.000 ευρώ ανά χρήση, προκειμένου να αποφύγουν τις όποιες συνέπειες από πιθανό φορολογικό έλεγχο.

Στο επιχείρημα των θεσμών ότι οι ρυθμίσεις και οι περαιώσεις πλήττουν την κουλτούρα πληρωμών στη χώρα, η κυβέρνηση έχει να αντιπαρατάξει το επιχείρημα περί επικείμενης παραγραφής εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στο τέλος του χρόνου (λόγω παρέλευσης της 5ετίας), οι οποίες είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθούν.

Επίσης, υπάρχει το επιχείρημα ότι και η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρά τα όσα υποστήριζαν οι θεσμοί στην έκθεση που συνέταξαν με την ολοκλήρωση της 3ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, δεν δημιούργησε «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό ούτε συνετέλεσε στο να μειωθεί ο συντελεστής εισπραξιμότητας των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων.

H κυβέρνηση έχει επιβεβαιώσει ότι επεξεργάζεται πρόσθετα μέτρα που μπορούν να καλύψουν το δημοσιονομικό κενό χωρίς αυτά να επιφέρουν πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση στους πολίτες. Ηδη έχει εξαγγελθεί η αύξηση της απαιτούμενης αξίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών προκειμένου να διασφαλίζεται το αφορολόγητο. Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα αυξηθούν κατά 5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες οι σημερινοί συντελεστές, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν ως εξής:

1. Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ο συντελεστής από 10% που είναι σήμερα να αυξηθεί στο 15%, κάτι που σημαίνει ότι όποιος έχει εισόδημα 10.000 ευρώ θα χρειάζεται ηλεκτρονικές πληρωμές 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ που είναι σήμερα.

2. Για εισοδήματα από 10.000 έως 30.000 ευρώ, ο συντελεστής, από το 15% που είναι σήμερα, να φτάσει στο 20%. Ετσι, για εισόδημα 20.000 ευρώ θα απαιτούνται ηλεκτρονικές πληρωμές 3.500 ευρώ από 2.500 ευρώ σήμερα, ενώ για εισόδημα 30.000 ευρώ, θα χρειάζονται ηλεκτρονικές πληρωμές 5.500 ευρώ από 4.000 ευρώ σήμερα.

3. Για εισοδήματα από 30.000 ευρώ και πάνω, ο συντελεστής θα αναπροσαρμοστεί σε τουλάχιστον 25% ή και 30% από 20% που είναι σήμερα. Ετσι, στο εισόδημα των 50.000 ευρώ, θα αντιστοιχούν ηλεκτρονικές πληρωμές τουλάχιστον 10.500 ευρώ από 8.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή