Αμερικανική τράπεζα εξαγοράζει η «Εθνική»

Αμερικανική τράπεζα εξαγοράζει η «Εθνική»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ημέρες μόλις μετά την ανακοίνωση συγχώνευσης με την Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα ετοιμάζει την επόμενη κίνηση και αναμένεται να ανακοινώσει εντός της εβδομάδος την εξαγορά τράπεζας στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για μια μικρή τράπεζα με ενεργητικό ύψους 600 εκατ. δολαρίων (περίπου το διπλάσιο μέγεθος της ΕΤΒΑ) την οποία θα εξαγοράσει η Atlantic Bank, η θυγατρική της Εθνικής στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Τετάρτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Atlantic με θέμα την έγκριση της εξαγοράς, ενώ έχει ήδη προηγηθεί η απόφαση του Δ.Σ. της Εθνικής που ενέκρινε την εξαγορά ως μέτοχος της Αtlantic.

Παράλληλα, εντός της εβδομάδος θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής της νέας τράπεζας που θα προκύψει από τη συγχώνευση, προκειμένου να ορισθούν οι αρμοδιότητες των μελών και να ξεκινήσει ο λεπτομερής σχεδιασμός που απαιτείται για την προώθηση κατ’ αρχήν της νομικής συγχώνευσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες το νωρίτερο, αν και τα στελέχη της δύο τραπεζών δεν φαίνεται να ανησυχούν τόσο για το νομικό όσο για το λειτουργικό μέρος της συγχώνευσης.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος, αναγνωρίζοντας τις πρακτικές, όχι όμως και ανυπέρβλητες, δυσκολίες του εγχειρήματος αναφέρει ότι η συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha είναι ο μόνος συνδυασμός που οδηγεί στη δημιουργία μιας τράπεζας ευρωπαϊκού μεγέθους. Συγκρινόμενη με αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες, η νέα τράπεζα είναι αντίστοιχου -ή και μεγαλύτερου- μεγέθους με την Commerzbank, την Credit Lyonnais, την πορτογαλική BCP, την Bank of Austria κ.λπ. Δηλαδή, εξηγεί ο κ. Κωστόπουλος, από άποψη μεγέθους δημιουργείται μία τράπεζα «πρώτης κατηγορίας» (στις μεσαίες χώρες) και «δεύτερης κατηγορίας» (στις μεγάλες χώρες).

Οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός, συνένωσης μεταξύ ελληνικών τραπεζών θα οδηγούσε σε μια τράπεζα αντίστοιχου μεγέθους με αυτό της Εθνικής σήμερα, θα υπελείπετο δηλαδή κατά πολύ του επιθυμητού ευρωπαϊκού μεγέθους. Χθες, ο κ. Κωστόπουλος είχε δίωρη συνάντηση με την ΟΤΟΕ, κατά την οποία επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που άπτονται του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού, ενώ έθεσε προς συζήτηση και θέματα ωραρίου των τραπεζών. Σήμερα η ΟΤΟΕ θα συναντηθεί με τον κ. Καρατζά και την Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη.

Το αδιανόητο είναι να συνεχισθεί η «αποχή» ή απεργία και να είναι όλοι απαθείς και αδιάφοροι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή