ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 1,2 δισ. ευρώ το πακέτο των φοροελαφρύνσεων του 2020

sto-1-2-dis-eyro-to-paketo-ton-foroelafrynseon-toy-2020-2341083

Φοροελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, μεταξύ των οποίων η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή στο 9% και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά περίπου 1% και αφορά αποκλειστικά την πλήρη μισθωτή απασχόληση. Από το νέο έτος το σύνολο των φορολογουμένων (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες) θα πληρώσουν λιγότερους φόρους.

Ωστόσο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν εξειδικεύονται κάποια μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό τόσο για την έκπτωση φόρου για τα παιδιά αλλά και την έκπτωση για τις αναβαθμίσεις κτιρίων. Σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό Δημοσιονομικής Πολιτικής Θ. Σκυλακάκη, ο προϋπολογισμός του 2020 θέτει τις βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016-2018, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, πέραν των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές και δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο για την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο από το νέο έτος:

• Θα χορηγείται επίδομα ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 123 εκατ. ευρώ.

• Μετάπτωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας. Η ελάφρυνση αυτή θα επιφέρει μείωση εσόδων ύψους 12 εκατ. ευρώ.

• Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί. Για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ο πρώτος φορολογικός συντελεστής διαμορφώνεται στο 9%, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό εάν θα διατηρηθεί η υφιστάμενη κλίμακα για τα υψηλότερα εισοδήματα. Το αφορολόγητο όριο διατηρείται στις 8.636, ωστόσο από το προσχέδιο δεν προκύπτει εάν οι οικογένειες με παιδιά θα έχουν έξτρα αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί ή μικρότερο. Προφανώς το μέτρο θα εξειδικευθεί με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου. Το κόστος των ελαφρύνσεων στη φορολογική κλίμακα ανέρχεται στα 281 εκατ. ευρώ. Πάντως, το οικονομικό επιτελείο παρά τις ελαφρύνσεις υπολογίζει ότι ο φόρος εισοδήματος θα διαμορφωθεί στο ποσό των 17,042 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 488 εκατ. ευρώ έναντι του 2019.

• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μία μονάδα βάσης. Το κόστος υπολογίζεται στα 123 εκατ. ευρώ.

• Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019. Το κόστος υπολογίζεται στα 566 εκατ. ευρώ.

• Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%. Το κόστος θα φθάσει τα 69 εκατ. ευρώ.

• Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Κόστος 26 εκατ. ευρώ.

• Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό του 2020. Και σε αυτή την περίπτωση όπως και με την έκπτωση φόρου για τα παιδιά δεν αναφέρεται το ποσοστό της έκπτωσης. Η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει τη μείωση κατά 40% των δαπανών από τον φόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό κατά πάσα πιθανότητα θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα, ωστόσο η έκπτωση θα γίνεται από το φορολογητέο εισόδημα και όχι από τον τελικό φόρο, περιορίζοντας τα οφέλη για τους φορολογουμένους.