Εβδομάδα νέων μειώσεων στα επιτόκια Fed και ΕΚΤ

Εβδομάδα νέων μειώσεων στα επιτόκια Fed και ΕΚΤ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώσεις των επιτοκίων για τη διάσωση της οικονομίας από τρεις μεγάλες κεντρικές τράπεζες αναμένονται αυτήν την εβδομάδα. Πρώτη στη σειρά είναι η αμερικανική Federal Reserve, που συνεδριάζει σήμερα. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η αρμόδια Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτών Αγορών (FOMC) θα προχωρήσει σε χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για δέκατη φορά από τις αρχές του χρόνου και το ερώτημα που απομένει είναι αν η μείωση των επιτοκίων θα είναι επιθετική κατά μισή εκατοστιαία μονά, όπως πολλοί περιμένουν μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ή συντηρητικότερη κατά ένα τέταρτο της μονάδας. Η όποια απόφαση θα ανακοινωθεί αργά το βράδυ. Το βασικό επιτόκιο Fed funds βρίσκεται τώρα στο 2,5%.

Την Πέμπτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Η ΕΚΤ έχει κινηθεί πολύ πιο συντηρητικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής επιβράδυνσης. Ενδιαφέρεται κυρίως για τη σταθερότητα των τιμών, όχι μόνο λόγω του καταστατικού στόχου της, αλλά και εν όψει της εισαγωγής του νέου νομίσματος σε φυσική μορφή. Ωστόσο, τα χέρια της κεντρικής τράπεζας λύνονται, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στη Ζώνη του Ευρώ προχωρεί. Τον Οκτώβριο περιορίστηκε στο 2,4% από 2,5% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Οι περισσότεροι αναλυτές περιμένουν μια μείωση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο ή μισή εκατοστιαία μονάδα, από το 3,75% όπου βρίσκονται τώρα. Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει υιοθετήσει επίσης μια τακτική προσεκτικών μειώσεων των επιτοκίων, αλλά τα άσχημα οικονομικά στοιχεία ίσως την οδηγήσουν σε χαλάρωση της πολιτικής κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση του αρμοδίου οργάνου της, που γίνεται επίσης την Πέμπτη.

Οποιοσδήποτε άλλος συνδυασμός, συνένωσης μεταξύ ελληνικών τραπεζών θα οδηγούσε σε μια τράπεζα αντίστοιχου μεγέθους με αυτό της Εθνικής σήμερα, θα υπελείπετο δηλαδή κατά πολύ του επιθυμητού ευρωπαϊκού μεγέθους. Χθες, ο κ. Κωστόπουλος είχε δίωρη συνάντηση με την ΟΤΟΕ, κατά την οποία επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών για την αντιμετώπιση σοβαρών ζητημάτων που άπτονται του Ασφαλιστικού και του Εργασιακού, ενώ έθεσε προς συζήτηση και θέματα ωραρίου των τραπεζών. Σήμερα η ΟΤΟΕ θα συναντηθεί με τον κ. Καρατζά και την Τετάρτη με τον υπουργό Οικονομίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή