Εισαγωγή εργατικού δυναμικού για «2004»

Εισαγωγή εργατικού δυναμικού για «2004»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρεία χρήση προσωρινών κατασκευών (προκάτ) και τη χρησιμοποίηση αλλοδαπού προσωπικού, θα ζητήσει η ΔΟΕ από την ελληνική κυβέρνηση για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στην προώθηση των ολυμπιακών έργων.

Το θέμα αυτό θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής με την ελληνική πλευρά κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα στις 20 Νοεμβρίου.

Παράγοντας του ΥΠΕΧΩΔΕ, εκφράζει προβληματισμό για τη «στροφή» της ΔΟΕ σε ό,τι αφορά τις προκατασκευές και υπαινίσσεται ότι η εμμονή αυτή ενδεχόμενως να συνδέεται με οικονομικά συμφέροντα ενός από τους αντιπροέδρους της ΔΟΕ, ο οποίος φέρεται ως μέτοχος μεγάλης ιταλικής εταιρείας προκατασκευών.

Ο ίδιος παράγων, σημειώνει ότι σε κάθε περίπτωση η επιμονή της ΔΟΕ για λυόμενες κατασκευές, γεννά εύλογα ερωτήματα. Από την πλευρά τους, πάντως, τα στελέχη της ΔΟΕ έχουν ζητήσει επισήμως από τον Οργανισμό 2004 στοιχεία για τη δυναμικότητα της ελληνικής κατασκευαστικής αγοράς, υποστηρίζοντας ότι η συσσώρευση πολλών έργων τη διετία 2002-2004, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί από το εργατικό δυναμικό της χώρας.

Ως διέξοδος στο συγκεκριμένο πρόβλημα, προτείνεται η χρησιμοποίηση αλλοδαπών εργατών, κάτι όμως που απαιτεί, αφενός την έγκριση του Συνδικάτου Οικοδόμων, αφετέρου αλλαγή στην εργατική νομοθεσία.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη χρήση προκάτ εγκαταστάσεων αντιδρούν τόσο το υπουργείο Πολιτισμού όσο και το ΥΠΕΧΩΔΕ. Τα δύο υπουργεία υποστηρίζουν ότι η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα κατασκευής των Ολυμπιακών Εργων και παραπέμπουν στα αποτελέσματα της μελέτης που εκπόνησε πέρσι το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών (ΙΟΚ) τα οποία -όπως υποστηρίζουν- αποδεικνύουν τη δυνατότητα της εγχώριας αγοράς να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν.

Αυτό, πάντως, υπό τον όρο της αύξησης των ωρών απασχόλησης στα ολυμπιακά έργα. Συγκεκριμένα στη μελέτη του ΙΟΚ αναφέρεται ότι κάθε απασχολούμενος στα έργα θα πρέπει να εργάζεται περίπου 60 ώρες την εβδομάδα, ενώ αντίστοιχη μελέτη της ΔΟΕ υπολογίζει την ελάχιστη απασχόληση του εργατικού δυναμικού στα ολυμπιακά έργα, σε 65 ώρες! Εν τω μεταξύ υπεγράφτηκε χθες από τον υφυπουργό Ολυμπιακών Εργων Νάσο Αλευρά η σύμβαση κατασκευής του Ολυμπιακού Κέντρου Γραπτού Τύπου. Ανάδοχοι του έργου, που έχει συνολικό προϋπολογισμό 14,8 δισεκατομμύρια δραχμές είναι η Μηχανική και η Τεχνική Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή