Εντείνονται οι πιέσεις για υποτίμηση του πέσο

Εντείνονται οι πιέσεις για υποτίμηση του πέσο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, η απειλή της εξόφλησης του χρέους της Αργεντινής, της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, πλανάται πάνω από τη διεθνή χρηματαγορά.

Την περασμένη εβδομάδα, η πιθανότητα αυτή έκανε ακόμη ένα βήμα προς τα εμπρός, καθώς ο πρόεδρος της χώρας Φερνάντο ντε λα Ρούα μείωσε τα τοκοχρεολύσια επί του εξωτερικού χρέους, ύψους 132 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά 40%.

Το βάθος της οικονομικής κρίσεως της Αργεντινής καθιστά τη λήψη αυτού του ριζοσπαστικού μέτρου αναγκαία. Η χώρα βρίσκεται στην τέταρτη κατά σειρά χρονιά υφέσεως.

Το πακέτο των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που της ενέκρινε τον περασμένο Δεκέμβριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, υποτίθεται ότι θα αποτελούσε τη βάση της οικονομικής ανακάμψεως. Αντ’ αυτού κατά τους περασμένους μήνες τα πράγματα πήγαιναν διαρκώς στο χειρότερο.

Ακόμη και ο Ντομίνγκο Καβάγιο, τον οποίο επευφημούσαμε για την επιτυχία στην καταπολέμηση του υπερπληθωρισμού, προ μιας δεκαετίας, απεδείχθη ανήμπορος στο να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων. Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, η οποία ανέκαμψε λίγο μετά την επιστροφή του κ. Καβάγιο στην κυβέρνηση, τελικώς κατέρρευσε. Η χορήγηση δανείων και οι επενδύσεις σημείωσαν πτώση. Μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η οικονομία της Αργεντινής παρουσίασε συρρίκνωση μεταξύ του 5% και του 12%, σε ετήσια βάση. Η παραγωγή του κατασκευαστικού τομέα, επί παραδείγματι, είναι χαμηλότερη κατά 25% σε σχέση με πέρυσι. «Οι άνθρωποι πεινούν κυριολεκτικά. Πρόκειται για μια θεομηνία που πλήττει την οικονομία της Αργεντινής», λέει ένας οικονομολόγος της New York Investment Βank.

Οσο εντείνεται η κατάπτωση τόσο πυκνώνουν οι φωνές για ριζοσπαστική αλλαγή. Ακόμη και ο Ρικάρντο Χάουσμαν, πρώην επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου της Inter-American Development Bank και άλλοτε υπέρμαχος της εξισώσεως της ισοτιμίας του πέσο προς το αμερικανικό δολάριο, τώρα πιστεύει στην ανάγκη της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Αργεντινής και στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε χθες με άνοδο της τάξεως του 1,55%, στο Παρίσι ο CAC 40 με κέρδη 2,65%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 30 επίσης με άνοδο, κατά 2,13% και στη Ζυρίχη ο SMI ενισχυμένος κατά 1,61%. Λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φρανκφούρτη, ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών, Xetra Dax, σημείωνε άνοδο 3,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή