Η αεροπορική κρίση δεν αγγίζει τους σεΐχηδες

Η αεροπορική κρίση δεν αγγίζει τους σεΐχηδες

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική ενίσχυση στην παγκόσμια βιομηχανία εμπορικών αεροσκαφών έδωσε χθες ο εθνικός αερομεταφορέας του Ντουμπάι, Emirates, με την ανακοίνωση παραγγελιών συνολικής αξίας 15 δισ. δολαρίων για αεροσκάφη της αμερικανικής Boeing αλλά και της ευρωπαϊκής EADS, συνδεδεμένης εταιρείας της Airbus SAS. Η παραγγελία συμπληρώνει έτσι τα προγράμματα παραγωγής των Boeing και Airbus και γενικότερα τονώνει τη βιομηχανία αεροναυπηγικής που πλήττεται έμμεσα από τις επιπτώσεις των τρομοκρατικών επιθέσεων στις ΗΠΑ, καθώς η παγκόσμια βιομηχανία αερομεταφορών περιορίζει τις παραγγελίες της στο πλαίσιο των γενικότερων περικοπών.

Απρόσμενο δώρο…

Η Emirates παρήγγειλε συνολικά 51 αεροσκάφη ανάμεσα στα οποία 15 σούπερ τζάμπο Α380 της Airbus, που προστίθενται στην παλαιότερη παραγγελία των επτά σούπερ τζάμπο, οκτώ αεροσκάφη από τη σειρά Α340-600 της Airbus, που μέχρι στιγμής πραγματοποιεί περιορισμένες πωλήσεις, καθώς και τρία τζετ της σειράς Α330. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την παραγγελία συνολικά 22 σούπερ τζάμπο Α380, αποτελεί έκπληξη για τα στελέχη της βιομηχανίας που δεν περίμεναν τέτοιου είδους δέσμευση από κανέναν αερομεταφορέα. Παράλληλα, η αμερικανική Boeing έκλεισε συμφωνία για 25 αεροσκάφη της επιτυχημένης της σειράς 777 που η Emirates αξιολογεί στα 6,6 δισ. δολάρια. Κερδισμένη από τις συμφωνίες για την αγορά των Α330 και Α340-600 βγήκε και η βρετανική κατασκευάστρια μηχανών αεροσκαφών Rolls Royce που θα χρειασθεί, ωστόσο, να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές General Electric Co και Pratt & Whitney. Παρά το ύψος της αξίας της παραγγελίας, η Emirates, που είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αεροπορική εταιρεία της Μέσης Ανατολής, τόνισε ότι θα καλύψει το κόστος της αγοράς «χωρίς να δεχθεί ούτε ενός δολαρίου επιδότηση από καμία πλευρά».

Χαμόγελα στην Αirbus

Ικανοποίηση για τη σύναψη της συμφωνίας εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Airbus, Νέλ Φόργκαρντ, που τόνισε ότι η εταιρεία του έχει δεχθεί συνολικά 70 παραγγελίες για τα σούπερ τζάμπο Α380. «Προβλέπω με χαρά ότι μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους θα έχουμε 100 παραγγελίες για Α380», τόνισε ο κ. Φόργκαρντ και προσέθεσε ότι εκκρεμεί η σύναψη σχετικών συμβολαίων με άλλες αεροπορικές εταιρείες που έχουν εκφράσει την πρόθεση να αγοράσουν Α380. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της EADS AG εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να παραγγείλει η Κίνα περισσότερα από 50 επιβατικά αεροσκάφη της Airbus αλλά η σχετική συμφωνία δεν αναμένεται να συναφθεί πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Σημειωτέον ότι η Airbus και η Emirates ανακοίνωσαν χθες ότι έχουν συμφωνήσει τη δημιουργία κοινοπραξίας για την εμπορία χρησιμοποιημένων αεροσκαφών και ανταλλακτικών αεροσκαφών που με έδρα το Ντουμπάι θα αρχίσει να λειτουργεί το πρώτο εξάμηνο του 2002 και παράλληλα θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του στόλο και των δρομολογίων αλλά και την οργάνωση των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή