Παραμένει σε καθοδική τροχιά ο πληθωρισμός

Παραμένει σε καθοδική τροχιά ο πληθωρισμός

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ τον Οκτώβριο κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς το όριο του 2% που θεωρεί ως ανώτατο αποδεκτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ο πληθωρισμός των «δώδεκα» ήταν στο 2,5% τον Σεπτέμβριο και πλέον επέστρεψε στο επίπεδο που βρισκόταν τον Ιανουάριο. Ακολουθεί πτωτική πορεία από τον Μάιο, όταν είχε φτάσει στο 3,4% – το ανώτατο επίπεδο οκτώ ετών.

Η ένδειξη για τον Οκτώβριο είναι προσωρινή και είναι η πρώτη φορά φορά που η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat κάνει μια τέτοια ανακοίνωση. Η χθεσινή ανακοίνωση έγινε με βάση τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από χώρες που αντιστοιχούν περίπου στο ήμισυ της στάθμισης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Η Eurostat ανέφερε ότι πλέον θα δημοσιεύει μια προσωρινή εκτίμηση για τις εξελίξεις στο δείκτη τιμών καταναλωτή στο τέλος κάθε μήνα με βάση τις πληροφορίες που συγκεντρώνει από τη Γερμανία, την Ιταλία και οποιαδήποτε άλλη χώρα έχει διαθέσιμα στοιχεία. Επίσης θα χρησιμοποιεί τις προσωρινές ενδείξεις για τις τάσεις στις τιμές της ενέργειας.

Η πτωτική τάση του πληθωρισμού λύνει τα χέρια της ΕΚΤ στο θέμα της νομισματικής πολιτικής. Πολλοί παρατηρητές εκτιμούν πλέον ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας, από το 3,75% που βρίσκονται τώρα, ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμη και μια πιο εντυπωσιακή κίνηση μισής εκατοστιαίας μονάδας. Το Σαββατοκύριακο ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) φερόταν να δηλώνει ότι είναι πεπεισμένος πως η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει το χώρο για ελιγμούς που διαθέτει μειώνοντας τα επιτόκια και ότι ο κίνδυνος είναι η ύφεση και όχι ο πληθωρισμός. Πάντως το Σάββατο ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Ερνστ Βέλτεκε είχε πει ότι η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει σημαντικά τα επιτόκια και ότι θα λάβει τις όποιες αποφάσεις ανεξάρτητα από τις πολιτικές πιέσεις.

Τέτοιες πιέσεις ενδέχεται να προκύψουν από τη σύσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Ecofin των «12» (Eurogroup), που έγινε αργά χθες, πριν από την ευρύτερη σύσκεψη του Ecofin των «15», που γίνεται σήμερα. Καταφθάνοντας στη σύσκεψη ο προεδρεύων του Eurogroup Βέλγος Ντιντιέ Ρεϊντέρς χαιρέτισε τη μείωση του πληθωρισμού, όπως άλλωστε και ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πέδρο Σόλμπες. Σε μια κίνηση αβροφροσύνης προς την ΕΚΤ, ο δεύτερος αρνήθηκε να σχολιάσει το ζήτημα των επιτοκίων, λέγοντας ότι «δεν μιλώ ποτέ για επιτόκια». Μέχρι αργά χθες δεν είχε γίνει γνωστό τι συζητήθηκε στη σύσκεψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή