Σημαντικό βήμα, αλλά χρειάζονται επιπλέον μέτρα, λέει ο κ. Στουρνάρας

Σημαντικό βήμα, αλλά χρειάζονται επιπλέον μέτρα, λέει ο κ. Στουρνάρας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας την έγκριση χθες του σχεδίου «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας όμως ότι –δεδομένου του μεγέθους του προβλήματος– το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό, επαναφέροντας τη σχετική πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ακόμη, μιλώντας στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις, δεδομένου ότι το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει σήμερα μπορεί να κλείσει αν επιδεινωθεί το παγκόσμιο περιβάλλον.

Για τα κόκκινα δάνεια, είπε συγκεκριμένα ότι, σε αμέσως επόμενο στάδιο, το σχέδιο «Ηρακλής» πρέπει να συμπληρωθεί «και από άλλα περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι, παρά τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί για μείωση των ΜΕΔ στο 20% στο τέλος του 2021 από 43,6% στα μέσα του 2019, το ποσοστό τους θα παραμένει υπερπενταπλάσιο του μέσου όρου της Ε.Ε., υποσκάπτοντας την κερδοφορία τους, κάτι που με τη σειρά του επηρεάζει τη δυνατότητα πιστωτικής επέκτασης και ταχύρρυθμης ανάπτυξης στη χώρα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα με την εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας, θα φτάσει το 1,9% (έναντι εκτίμησης της κυβέρνησης για 2%). Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα του προϋπολογισμού κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Χτύπησε, όμως, καμπανάκι για αυξημένους κινδύνους για το χρέος μετά το 2030 και για δημοσιονομικούς κινδύνους από τις αποφάσεις των δικαστηρίων για τις συντάξεις.

Σε ένα ευνοϊκό σενάριο, στο οποίο τα ελληνικά ομόλογα θα αξιολογούνται και πάλι σε επενδυτική βαθμίδα και θα δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής τους στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ, ο κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης 3%.

Παράθυρο ευκαιρίας

Μίλησε όμως για «μικρό παράθυρο ευκαιρίας», όσο ακόμη οι ρυθμοί ανάπτυξης στην παγκόσμια οικονομία είναι θετικοί και τα επιτόκια χαμηλά. Η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει το ταχύτερο δυνατόν, είπε, διότι αυτές οι ευνοϊκές διεθνείς συνθήκες μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή, με δεδομένο τον κίνδυνο επιδείνωσης του παγκόσμιου περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή