Πρόσω ολοταχώς οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Πρόσω ολοταχώς οι αποκρατικοποιήσεις ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν παρεκκλίσεις στο χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη τεθεί για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ, έδωσε χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου, από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης. «Θα ακολουθήσουμε σταθερά την κατεύθυνση για έγκαιρη -όπως έχει προγραμματιστεί- μετοχοποίηση της ΔΕΗ, σταθερά την κατεύθυνση αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, αλλά και την απελευθέρωση των αγορών», τόνισε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, προϊδεάζοντας για μια συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί η σύνδεση των αποκρατικοποιήσεων με την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή, αναφορές στις οποίες κατέφυγε συχνά χθες ο Ακης Τσοχατζόπουλος και οι μοναδικές που τον διαφοροποιούν σε θεωρητικό πάντα επίπεδο και προς το παρόν από τον προκάτοχό του Ν. Χριστοδουλάκη. Ενδεικτικά για τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ ανέφερε ότι θα «προχωρήσει όπως έχει προγραμματιστεί μέσα από τις εξασφαλισμένες δεσμεύσεις για τους εργαζόμενους», ενώ για το ακριβές χρονοδιάγραμμα εισαγωγής της ΔΕΗ στο ΧΑΑ, δήλωσε ότι θα είναι σε θέση να το προσδιορίσει σε διάστημα 3-4 εβδομάδων. Η χθεσινή πρώτη συνέντευξη Τύπου του νέου υπουργού Ανάπτυξης, δόθηκε με αφορμή την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και αμέσως μετά το πέρας αυτής, στην οποία και προήδρευσε ο ίδιος. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της χώρας και οι επικεφαλής των Γενικών Γραμματειών του υπουργείου. Ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανίστηκε θερμός υποστηρικτής του νέου αυτού φορέα, που όπως τόνισε θα αποτελέσει ένα από τα βασικά εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της χώρας και την επίτευξη της πραγματικής σύγκλισης με τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και οι παραγωγικοί φορείς θα μπορούν να υποβάλουν σε αυτό τις προτάσεις τους για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τις οποίες θα αναλαμβάνει στη συνέχεια να προωθεί στα άλλα κυβερνητικά όργανα ο υπουργός Ανάπτυξης, είτε για να υιοθετηθούν από την κυβερνητική πολιτική είτε για να απορριφθούν. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι το νέο αυτό εργαλείο πολιτικής δεν πρόκειται να υποκαταστήσει την ΟΚΕ, ωστόσο ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει σύντομα με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη κατά πόσο η ΟΚΕ μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες με τη σημερινή της μορφή.

Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων και αντιφάσεων του συστήματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο επίκεντρο των παρεμβάσεων θα είναι τα επονομαζόμενα ευγενή ταμεία στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ και σημείωσε ότι δεν επίκειται άμεση κατάρρευση του Ασφαλιστικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εξετασθούν τα πραγματικά χαρακτηριστικά του ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή