Πράσινο φως από την Κομισιόν στο σχέδιο «Ηρακλής»

Πράσινο φως από την Κομισιόν στο σχέδιο «Ηρακλής»

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσκληση προς τις τράπεζες να αξιοποιήσουν το σχέδιο «Ηρακλής», εκμεταλλευόμενες και το θετικό κλίμα στις αγορές το οποίο έχει οδηγήσει σε μείωση του κόστους που θα πληρώσουν για τη χρήση της εγγύησης του Δημοσίου, απηύθυνε χθες με δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Λίγη ώρα πριν, η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp) είχε δώσει το πράσινο φως στο ελληνικό σχέδιο, διαπιστώνοντας ότι η παροχή της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου δεν συνιστά κρατική ενίσχυση. Την ικανοποίησή της ότι η Επιτροπή κατέληξε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε λύση «συμβατή με την αγορά» είχε εκφράσει σε δηλώσεις η αρμόδια επίτροπος Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ενώ την άποψη ότι η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ.

Οι τράπεζες από την πλευρά τους αναμένουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου προκειμένου να αξιολογήσουν πόσα κόκκινα δάνεια θα μπορούν να μεταφέρουν στο σχήμα που θα δημιουργηθεί. Οπως εξήγησε ο κ. Ζαββός, οι λεπτομέρειες αυτές θα αποτυπωθούν στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται ήδη το υπουργείο και το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί τα τέλη Οκτωβρίου. Στόχος, όπως είπε, είναι η ψήφιση να έχει γίνει έως και τον Νοέμβριο και το σχήμα να τεθεί σε λειτουργία πριν από τα τέλη του χρόνου. Ενόψει μάλιστα των επικείμενων stress tests, ο κ. Ζαββός κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τον μηχανισμό εντάσσοντας ακόμα και τις τιτλοποιήσεις που έχουν ήδη δρομολογήσει. Ο μηχανισμός θα είναι εν λειτουργία για 18 μήνες με δυνατότητα 6μηνης παράτασης. Τη συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει αξιώσει άλλωστε και η αρμόδια εποπτική αρχή, ο SSM, ο οποίος αν και δεν έχει αρμοδιότητα έγκρισης, είναι αυτός που αξιολογεί ουσιαστικά την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού στην εξυγίανση του ισολογισμού των τραπεζών και την τυχόν επίπτωση που θα έχει στα κεφάλαιά τους.

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά, σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (Special Vehicle Purpose), κόκκινων δανείων έως και 30 δισ. ευρώ. Το Δημόσιο θα εγγυηθεί τις ομολογίες που θα εκδοθούν για το καλύτερο τμήμα αυτών των δανείων (senior tranche).

Πρόκειται για τα δάνεια που, αν και κόκκινα, έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάκτησης. Η εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου θα φτάσει τα 9 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή θα είναι και το senior τμήμα των ομολογιών που θα εκδοθούν, και όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, δεν επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Προϋπόθεση φυσικά για να μην ενεργοποιηθεί η εγγύηση είναι να επιτευχθούν τα επίπεδα ανάκτησης αυτών των δανείων, τη διαχείριση των οποίων με βάση και την κοινοτική πρακτική θα αναλάβουν εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης (servicers).

Στην ανακοίνωσή της η Ε.Ε. σημειώνει ότι η κρατική εγγύηση για το τμήμα υψηλής εξασφάλισης θα τίθεται σε ισχύ μόνον εάν το ήμισυ και πλέον των μη εγγυημένων επισφαλών τμημάτων έχει πωληθεί επιτυχώς σε ιδιώτες συμμετέχοντες στην αγορά.

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίζεται ότι η κατανομή των κινδύνων των διαφόρων τμημάτων θα δοκιμάζεται και θα επιβεβαιώνεται από την αγορά, προτού το Δημόσιο αναλάβει οποιονδήποτε κίνδυνο.

Οπως διευκρίνισε επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών, η λύση που εγκρίθηκε δεν επηρεάζει τα κεφάλαια των τραπεζών. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει τα δάνεια που θα μεταφερθούν και θα αποτελέσουν το καλύτερο τμήμα αυτών των ομολογιών (senior note) να είναι συγκεκριμένης επενδυτικής βαθμίδας και συγκεκριμένα BB-. Με βάση την απόφαση της Επιτροπής, τα δάνεια αυτά θα αξιολογηθούν από δύο ανεξάρτητους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Κρίσιμο θέμα είναι επίσης το κόστος που θα συνεπάγεται για τις τράπεζες η παροχή της κρατικής εγγύησης. Οπως δήλωσε ο κ. Ζαββός, το κόστος αυτό με βάση τις σημερινές συνθήκες προσδιορίζεται περίπου στις 180 μονάδες βάσης. Πρόκειται για το κόστος των ασφαλίστρων κινδύνου, δηλαδή του CDS, το οποίο μεταβάλλεται ανάλογα με τον κίνδυνο της χώρας και τις συνθήκες των αγορών. Ο υφυπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πάντως ότι το κόστος αυτό δεν θα επιβαρύνει τις τράπεζες εφάπαξ και θα πληρώνεται ετησιοποιημένα.

Ο κ. Ζαββός προανήγγειλε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται συνολικότερη στρατηγική για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του τραπεζικού συστήματος, που θα έχει επίκεντρο την ενίσχυση της κερδοφορίας και τη μείωση του κόστους, έτσι ώστε οι τράπεζες να επιτελέσουν τον ρόλο τους στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

«Θα διευκολύνει σημαντικά τις τράπεζες»

Συστημική λύση για τη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών χαρακτήρισε το σχέδιο «Ηρακλής» ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου. Με δήλωσή του στην «Κ» σημείωσε ότι «η Τράπεζα Πειραιώς, μαζί με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, συμμετέχει στις εργασίες για τη διαμόρφωση του εφαρμοστικού νόμου που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το προσεχές διάστημα». Το σχέδιο «Ηρακλής» υπογραμμίζει ο κ. Μεγάλου «αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της ριζικής αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων, καθώς αναμένεται να διευκολύνει τις τράπεζες να τιτλοποιούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, συμβάλλοντας περαιτέρω στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο “Ηρακλής”, όπως και οι άλλες συστημικές λύσεις που βρίσκονται υπό εξέταση, αναμένεται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις προσπάθειες οργανικής μείωσης του ύψους των κόκκινων δανείων που καταβάλλουν τα τελευταία έτη οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 35 δισ. ευρώ από το 2016. Με την αρωγή και των συστημικών λύσεων, οι τράπεζες θα μπορέσουν να πετύχουν ταχύτερη βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους για να προσεγγίσουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή