Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η βελγική Sabena

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας η βελγική Sabena

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστέλλονται προς το παρόν από αύριο και για άγνωστο χρονικό διάστημα οι πτήσεις του βελγικού αερομεταφορέα Sabena, καθώς οι πιθανοί επενδυτές από τον ιδιωτικό τομέα αρνούνται να καλύψουν το χρέος του όπως προέβλεπε αρχικά το σχέδιο διάσωσής του. Την είδηση ανακοίνωσαν χθες πηγές της βελγικής κυβέρνησης αλλά και στελέχη της εταιρείας που δήλωσαν άγνοια σχετικά με το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει η αναστολή των πτήσεων.

Η διοίκηση της εταιρείας ενημέρωσε τα συνδικάτα των εργαζομένων ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ρευστοποιηθεί η εταιρεία holding της Sabena στη διάρκεια της εβδομάδας λόγω έλλειψης επενδυτών. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Κρίστοφ Μίλερ, εξέφρασε, πάντως, την ελπίδα ότι μέρος των δραστηριοτήτων της Sabena θα συνεχίσει να πραγματοποιείται από τη θυγατρική της DAT. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σώσει τις θέσεις εργασίας περίπου του 50% του προσωπικού της Sabena, περί τα 12.000 άτομα. Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει ελπίδα να αναλάβουν οι επενδυτές το σύνολο του ομίλου Sabena καθώς αρνούνται να αγοράσουν το χρέος της. Σύμφωνα με τον κατάλογο των καταγγελιών που έχουν υποβάλει οι πιστωτές της Sabena σε βελγικό αστικό δικαστήριο, ο προβληματικός αερομεταφορέας του Βελγίου οφείλει συνολικά περισσότερα από 2,1 δισ. δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου μήνα οι βελγικές αρχές παραχώρησαν στη Sabena προστασία δύο μηνών έναντι χρεοκοπίας, καθώς ο εταίρος της και επίσης προβληματικός αερομεταφορέας της Ελβετίας, Swissair, που κατέχει το 49,5% της εταιρείας, δεν μπορούσε να χορηγήσει τα αναγκαία κεφάλαια. Τόσο η Sabena όσο και η Swissair εμφάνιζαν σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα πριν από τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11 Σεπτεμβρίου και τα σχέδια διάσωσης που παρουσίασαν οι αρχές των δύο χωρών προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς των ανταγωνιστών τους.

Σημειωτέον ότι ο ιδιοκτήτης της Virgin Express, Ρίτσαρντ Μπράνσον, συναντήθηκε χθες με τον Βέλγο υπουργό Δημοσίων επιχειρήσεων, Ρικ Ντάεμς, και εξέτασαν την προοπτική συγχώνευσης της Virgin με την DAT. Σύμφωνα με τον κ. Ντάεμς είναι ήδη δύσκολο να καταστεί βιώσιμη η DAT.

Σημειωτέον ότι η Airbus και η Emirates ανακοίνωσαν χθες ότι έχουν συμφωνήσει τη δημιουργία κοινοπραξίας για την εμπορία χρησιμοποιημένων αεροσκαφών και ανταλλακτικών αεροσκαφών που με έδρα το Ντουμπάι θα αρχίσει να λειτουργεί το πρώτο εξάμηνο του 2002 και παράλληλα θα προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του στόλο και των δρομολογίων αλλά και την οργάνωση των επιχειρήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή