Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2001

Στο 4% ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2001

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρεμιέρα χθες για τον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN, όπου μαζί με τους ομολόγους του από το Λοξεμβούργο, την Ιρλανδία και το Βέλγιο παρουσίασαν στοιχεία για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ρυθμό ανάπτυξης για το 2001, όπου θα ανέλθει στο 4%, ενώ υπογράμμισε την προσήλωση του οικονομικού επιτελείου στη δημοσιονομική πειθαρχία και την πλεονασματική διαχείριση. Πάντως, το 2001 ο πήχυς του πλεονάσματος χαμηλώνει από το 0,5% στο 0,3% λόγω της συγκράτησης του ρυθμού ανάπτυξης.

Για το επόμενο έτος ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής Οικονομίας αναμένεται να ανέλθει στο 3,8% από 4%, ενώ το πλεόνασμα θα περιορισθεί στο 1%. Στο μεταξύ, οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις στις οικονομίες των κρατών-μελών και οι αναπτυξιακές προοπτικές ήταν το πρώτο θέμα που απασχόλησε το Eurogroup. Σήμερα στο ECOFIN θα συζητηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημοσιονομικές επιπτώσεις της πληθυσμιακής γήρανσης, η οποία προβάλλει τις επιπτώσεις της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού της Ε.Ε. επί των συνταξιοδοτικών δαπανών και των δημοσίων δαπανών για την υγεία μέχρι το 2050.

Επίσης, θα συζητηθεί πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση της δομής και των συντελεστών που προβλέπονται για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα βιομηχανοποιημένα καπνικά προϊόντα. Π. Χατζηνικολάου

Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων και αντιφάσεων του συστήματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο επίκεντρο των παρεμβάσεων θα είναι τα επονομαζόμενα ευγενή ταμεία στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ και σημείωσε ότι δεν επίκειται άμεση κατάρρευση του Ασφαλιστικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εξετασθούν τα πραγματικά χαρακτηριστικά του ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή