Στο… μικροσκόπιο του ΔΝΤ η απασχόληση

Στο… μικροσκόπιο του ΔΝΤ η απασχόληση

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παρακαλούμε εξηγήστε την ταυτόχρονη συνύπαρξη υψηλών ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ, με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τη μείωση της ανταγωνιστικότητας». Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί στο ερωτηματολόγιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο και απεστάλη στην ελληνική πλευρά εν όψει της άφιξης του κλιμακίου του ΔΝΤ στις 8 Νοεμβρίου.

Στο μικροσκόπιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μπαίνει το σύνολο της πολιτικής απασχόλησης που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση, με κυρίαρχο στοιχεία την αδυναμία να μετασχηματισθούν οι υψηλοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ σε νέες θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητεί πλήρη στοιχεία για τα ποσοστά απασχόλησης στη χώρα, το περιεχόμενο των κλαδικών και επιχειρησιακών συμβάσεων (και κατά πόσον αυτές διαφοροποιήθηκαν από τη ΕΓΣΕΕ) αλλά και τις περιπτώσεις όπου υπήρξαν ειδικές συμφωνίες σε περιοχές – θύλακες ανεργίας. Υπό κρίση τίθεται και ο εργασιακός νόμος, καθώς ζητούνται συγκεκριμένα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του όσον αφορά στο πλήθος των επιχειρήσεων που προχώρησαν σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά και στον αριθμό των μακροχρόνια ανέργων που βρήκαν εργασία μέσω των κινήτρων για τη μερική απασχόληση.

Παράλληλα, το ΔΝΤ εγείρει το ζήτημα της ελλειμματικής διασύνδεσης κατάρτισης και απασχόλησης. Γ. Τ.

Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων και αντιφάσεων του συστήματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο επίκεντρο των παρεμβάσεων θα είναι τα επονομαζόμενα ευγενή ταμεία στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ και σημείωσε ότι δεν επίκειται άμεση κατάρρευση του Ασφαλιστικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εξετασθούν τα πραγματικά χαρακτηριστικά του ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή