Συνάντηση Ρέππα με ΑΔΕΔΥ για το συνταξιοδοτικό

Συνάντηση Ρέππα με ΑΔΕΔΥ για το συνταξιοδοτικό

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δείγμα των προθέσεών του όσον αφορά στην περίοδο χάριτος που θα υπάρξει πριν από την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών διατάξεων έδωσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας στους συνδικαλιστές του δημόσιου τομέα.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, ο Δημήτρης Ρέππας φέρεται να υιοθέτησε ως περίοδο χάριτος το χρονικό διάστημα μέχρι της 31 Δεκεμβρίου 2006. Μέχρι τότε, όσοι θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα συνταξιοδοτηθούν με τους ισχύοντες σήμερα όρους, χωρίς να επηρεασθούν από ενδεχόμενες νέες διατάξεις. Παράλληλα, ο κ. Ρέππας επανέλαβε άλλη μία από τις δεσμεύσεις του τέως υπουργού Τ. Γιαννίτση, υπογραμμίζοντας ότι η επίδραση των νέων ρυθμίσεων θα είναι αναλογική, θα αφορά δηλαδή μόνον το τμήμα των εργάσιμων ετών μετά την ψήφιση του νόμου και όχι το σύνολο του εργασιακού βίου. Ετσι, για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος με 20 χρόνια εργασίας μέχρι την ψήφιση του νέου πλαισίου (έστω καλοκαίρι 2002) και 15 χρόνια μετά θα λάβει σύνταξη κατά 20/35 με το σημερινό καθεστώς και κατά 10/35 με το νέο.

Αντιφάσεις

Ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε με έμφαση στην ανάγκη αντιμετώπισης των ανισοτήτων και αντιφάσεων του συστήματος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο επίκεντρο των παρεμβάσεων θα είναι τα επονομαζόμενα ευγενή ταμεία στις τράπεζες και στις ΔΕΚΟ και σημείωσε ότι δεν επίκειται άμεση κατάρρευση του Ασφαλιστικού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να εξετασθούν τα πραγματικά χαρακτηριστικά του ώστε να εξευρεθούν οι κατάλληλες λύσεις.

Πάντως, κατά τις επίσημες δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, τον τόνο έδωσαν οι προτάσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου. Συγκρατημένη αλλά θετική ήταν η δήλωση του Δ. Ρέππα («ενδιαφέρουσα πρόταση, αποτελή συμβολή στην προσπάθεια επίλυσης του Ασφαλιστικού»), με σαφείς αποστάσεις και αισθητή δυσφορία η εκτίμηση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, που το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τις διαχωριστικές γραμμές από τον Χρ. Πολυζωγόπουλο, σημείωσε ότι «η ΓΣΕΕ υπεύθυνα χειρίζεται τα θέματα και προτείνει λύσεις που αφορούν τον ιδιωτικό τομέα. Το Δημόσιο έχει άλλες ιδιαιτερότητες και απαιτείται συγκεκριμένη πολιτική και συνδικαλιστική προσέγγιση, έξω από τη λογική των συνταγών και των ονομαστικών πολιτικών».

Πάντως, η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλία διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους πριν από τα Χριστούγεννα, χωρίς, πάντως, να καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή