Βελτιώνεται η απόδοση μετοχικών αμοιβαίων

Βελτιώνεται η απόδοση μετοχικών αμοιβαίων

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βελτίωση των αποδόσεων και των ενεργητικών των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων ήταν το βασικό χαρακτηριστικό του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, η αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων κινήθηκε τον προηγούμενο μήνα σταθεροποιητικά με το συνολικό ενεργητικό να διαμορφώνεται στα τέλη Οκτωβρίου στα 8,13 τρισ. δρχ., περίπου στα ίδια επίπεδα με αυτά του Σεπτεμβρίου. Η αγορά των αμοιβαίων χαρακτηρίστηκε τον προηγούμενο μήνα από την ενίσχυση των μετοχικών Α/Κ και την υποχώρηση των διαχειρίσεως διαθεσίμων. Η αύξηση των ενεργητικών των μετοχικών αμοιβαίων ήταν αποτέλεσμα της ανάκαμψης των κεφαλαιαγορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, ενώ σταθερός παρέμεινε ο αριθμός μεριδίων. Αναλυτικότερα το ενεργητικό των μετοχικών Α/Κ εσωτερικού διαμορφώθηκε στο 1,6 τρισ. δρχ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 8,68%. Ανοδικά κινήθηκαν και όσα επενδύουν σε μετοχές ξένων κεφαλαιαγορών. Τα ενεργητικό των μετοχικών εξωτερικού ενισχύθηκε κατά 7,09% φτάνοντας τα 85,6 δισ. δρχ., ενώ ανάλογη ήταν και η αύξηση των διεθνών το ενεργητικό των οποίων ανήλθε στα 32,3 δισ. δρχ. Περίπου κατά 5% αυξήθηκε το ενεργητικό των μικτών και ανήλθε στα 63 δισ. δρχ., κατά 2,1% αυξήθηκε των ομολογιακών ενώ κατά 7,83% υποχώρησε το ενεργητικό των διαχειρίσεως διαθεσίμων.

Οσον αφορά τη διάρθρωση της αγοράς στα τέλη Σεπτεμβρίου, τη μερίδα του λέοντος καταλάμβαναν τα διαχειρίσεως διαθεσίμων, τα οποία ελέγχουν το 40,59% της συνολικής αγοράς. Στο 23,26% διαμορφώνεται το μερίδιο αγοράς των ομολογιακών, στα 21,21% των μετοχικών και στο 14,95% των μικτών. Το βασικό χαρακτηριστικό της αγοράς στο δεκάμηνο είναι η ενίσχυση των μεριδίων των ομολογιακών και μικτών αμοιβαίων εις βάρος των διαθεσίμων και των μετοχικών.

Στο 9μηνο η ΜΙΝΕΡΒΑ παρουσιάζει αύξηση τζίρου κατά 11%, όταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2000 οι πωλήσεις της ήταν 4,160 δισ. δρχ. Για το σύνολο του 2001 προσβλέπει σε πωλήσεις περί τα 6,5 δισ. δρχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή