Δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή εξέλιξη η Munich Re

Δεν μπορεί να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή εξέλιξη η Munich Re

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκαλεί πραγματικά έκπληξη για μια εταιρεία, η οποία προσδοκά να ακμάσει ο βασικός κλάδος δραστηριοτήτων της στις αντασφάλειες, να συνδέεται λόγω των φημών της αγοράς με τον υποπαραγωγικό χώρο των γερμανικών τραπεζών ο λόγος γίνεται για τον κολοσσό της Munich Re.

Οι πρόσφατες συζητήσεις μεταξύ των τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη υποδηλώνουν ότι η μεγαλύτερη αντασφαλιστική του κόσμου προετοιμάζει την εξαγορά της HVB Group, της δεύτερης ισχυρότερης τράπεζας της Γερμανίας. Σύμφωνα με άλλα φημολογούμενα η Munich Re φέρεται να συνδέεται με την Cοmmerzbank, μετά τη δημοσιοποίηση ότι η πρώτη είχε διευρύνει το ποσοστό της στη δεύτερη σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από το 5%. «Βέβαια, δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», παρατηρεί αναλυτής στο Λονδίνο. «Αλλά αμφότερες οι κινήσεις φαίνονται απίθανες, τουλάχιστον προς το παρόν. Η Munich Re έχει πολύ καλύτερα πράγματα να κάνει με τα χρήματά της».

Ωστόσο, κατά μία σύμπτωση τραγική, οι βασικές δραστηριότητες της αντασφαλιστικής, δηλαδή η ασφάλιση των ασφαλιστικών εταιρειών, έλαβαν μία τρομακτική ώθηση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις 11 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ. Οι επιθέσεις αυτές συνέβησαν μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση στελεχών του αντασφαλιστικού κλάοδυ στο Μόντε Κάρλο, στο πλαίσιο των καθιερωμένων τους συνευρέσεων για την από κοινού χάραξη πολιτικής όσον αφορά την ανανέωση των ασφαλίστρων.

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει μια σταθεροποίηση 10%-15% των ασφαλίστρων μετά την παρατεταμένη κάμψη, αλλά μετά τα γεγονότα η Munich Re μπορεί να αναμένει αυξήσεις 30% ή και παραπάνω σε ορισμένες αγορές της, μία εκ των οποίων και η αμερικανική.

Από μέρους της η Munich Re βρίσκεται ενώπιον μίας εκ των καλυτέρων ευκαιριών ανανέωσης των αντασφαλίσεων σε διάστημα τριάντα ετών. Υπό τις συνθήκες αυτές, η λογική της διοχέτευσης κεφαλαίου σε μία μη αποδοτική τράπεζα δεν έχει βάση, εκτιμά επενδυτικός τραπεζίτης στη Φρανκφούρτη. Αλλά οι φήμες δεν πρόκειται να διαλυθούν εύκολα. Η Munich Re βρισκόταν στο κέντρο της αναδιοργάνωσης του γερμανικού χρηματοπιστωιτκού συστήματος, η οποία πυροδοτήθηκε με την εξαγορά της Dresdner Bank από την Αllianz.

Η Munich Re αύξησε το μερίδιό της στην HVB σχεδόν στο 26% και εξασφάλισε το 95% της Ergo, της ασφαλιστικής της μονάδας. Η αντασφαλιστική δηλώνει ότι δεν σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της στην HVB, επιμένοντας ότι αυτό που κατέχει της επιτρέπει να ασκεί ισχυρή επιρροή στην τράπεζα.

Εντούτοις, οι αναλυτές πιστεύουν ότι σε τρία έως τέσσερα χρόνια και εφόσον λειτουργήσει το τραπεζοασφαλιστικό μοντέλο της Allianz-Dresdner, τότε ίσως αποφασίσει να υποβάλει προσφορά για το σύνολο της τραπέζης. Προς το παρόν η Munich Re δηλώνει ικανοποιημένη από την αναβάθμιση της συνεργασίας και την εκατέρωθεν πώληση προϊόντων.

Οι επιτροπές, οι επιφορτισμένες για την ενσωμάτωση στοιχείων της αντασφαλιστικής με τα αντίστοιχα της τράπεζας, προσπαθούν να εξεύρουν τρόπους, ώστε να καταστεί περισσότερο κερδοφόρος η συνεργασία η έκθεσή τους επί του θέματος αναμένεται τον Δεκέμβριο. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι στους ανταγωνισμούς μεταξύ των μελών της επιτροπής ίσως να οφείλονται κάποιες από τις φήμες.

Αναφορικά δε με το μερίδιο της Commerzbank, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι αποκτήθηκε για λόγους επενδυτικούς. Ωστόσο, η κίνηση αυτή προσφέρει τη δυνατότητα στη Munich Re να έχει λόγο και άποψη σε μία μελλοντική διαπραγμάτευση για το μέλλον της Commerzbank. Ισως, όπως υπογράμμισε τραπεζίτης του Μονάχου, η κίνηση να αποφασίστηκε για να διευκολυνθεί μία σύνδεσή της με την ΗVΒ.

Κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τη θέση της HVB ως δεύτερης ισχυρότερης στη Γερμανία και θα τοποθετούσε τη Munich Re σε θέση τέτοια, ώστε να δημιουργήσει μια ακαταμάχητη αντίπαλο για την Allianz στον χώρο των τραπεζοασφαλιστικών. Ομως, οι ειδήμονες του κλάδου φέρονται πεπεισμένοι ότι ο γερμανικός τραπεζικός τομέας επί του παρόντος δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Πρωταγωνιστικό ρόλο με την αύξηση των ασφαλίστρων της αντασφάλισης διαδραματίζει ο όμιλος της Munich Re, ο οποίος βρίσκεται σε τέτoια θέση, ώστε να μπορεί να εκμεταλλευθεί την ευνοϊκή αυτή εξέλιξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή