Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρωτοφανή μάχη δίνει η FED με στόχο να αποφευχθεί η ύφεση που έχει κυκλώσει επικίνδυνα την αμερικανική οικονομία. Τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έδειξαν συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2001 (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος), καταγράφοντας πτώση 0,4% του ΑΕΠ, επί ετησίας βάσεως, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 1991. Βεβαίως, τα στοιχεία για το ΑΕΠ επιβεβαίωσαν τις χειρότερες προβλέψεις, ότι η αμερικανική οικονομία είχε ήδη πέσει σε «ύφεση», αλλά τυπικώς θα πρέπει να επβεβαιωθεί από ένα ακόμη συνεχές τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ. Ο πρόεδρος της FED προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τη μείωση του κόστους του χρήματος τους υπαρκτούς κινδύνους από τη ραγδαία επιβράδυνση που βιώνει η αμερικανική οικονομία. Ηταν η 10η μείωση του έτους, που αποτελεί σπάνιο γεγονός στην ιστορία της FED. Ηταν, επίσης, η πλέον δραματική 3η κίνηση μείωσης των επιτοκίων της FED μετά την ειδεχθή τρομοκρατική ισλαμική επίθεση κατά των ΗΠΑ την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, χθες, η FED προχώρησε σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου-κλειδιού των fed funds (επιτόκιο που είναι καθοριστικής σημασίας, αφού προσδιορίζει το κόστος χρήματος επί της οικονομίας) κατά 0,5% (από 2,5%) στο 2%, που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 όταν τις ΗΠΑ κυβερνούσε ο θρυλικός Τζον Κένεντι. Μετά τη μείωση αυτή το βασικό επιτόκιο έπεσε χαμηλότερα από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, δηλαδή έγινε αρνητικό. Ωστόσο, όμως, οι ιθύνοντες της FED λαμβάνουν υπ’ όψιν άλλο βαρόμετρο για την πορεία του πληθωρισμού και συγκεκριμένα τον δείκτη των ατομικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) του τριμηνιαίου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Οπότε το βασικό επιτόκιο δεν θεωρείται αρνητικό σε «πραγματική» ή αποπληθωρισμένη βάση.

Επίσης, χθες, η FED μείωσε και το προεξοφλητικό της επιτόκιο κατά 0,5% στο 1,5%, υποδηλώνοντας μια κίνηση επιθετικού χαρακτήρα παρά το γεγονός πως η μείωση (ή η αύξηση) του επιτοκίου αυτού έχει συνήθως συμβολική σημασία και ακολούθησαν όλες οι εμπορικές τράπεζες. Οντως, ο κίνδυνος της βίαιης ανακοπής των ρυθμών ανάπτυξης έχει συρρικνώσει επικινδύνως την οικονομία. Η «εξαφάνιση» του πληθωρισμού από το πρόσωπο της αμερικανικής οικονομίας φυσικά και έλυσε τα χέρια του προέδρου της FED, να μειώσει ξανά τα επιτόκια. Οσοι ποντάρισαν στη γενναιόδωρη πολιτική της FED και του Αλαν Γκρίνσπαν, επιβεβαιώθηκαν! Ο «σοφός» Αμερικανός τραπεζίτης και η FED, αφού προειδοποίησαν ξανά πως η υπερβολική εξασθένηση (excessive weakness) εξακολουθεί να παραμένει η κύρια απειλή για την αμερικανική οικονομία, και όχι ο πληθωρισμός, άφησαν «ανοικτή» την πόρτα για νέα μείωση των επιτοκίων. Ο Αλαν Γκρίνσπαν και η FED ήταν και συνεπείς στο χθεσινό ραντεβού τους με τη Wall Street και με όλον τον κόσμο, αλλά και το ανανέωσαν για την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής FOMC που πραγματοποιείται στις 11 Δεκεμβρίου. Ο Αμερικανός τραπεζίτης επανέλαβε ότι η τρομοκρατική επίθεση πολλαπλασίασε τους κινδύνους ύφεσης που απειλούσαν την ευάλωτη οικονομία. Ενώ οι κυριότερες ανησυχίες για τις προοπτικές της οικονομίας επικεντρώνονται στη συνεχιζόμενη επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, στις μαζικές απολύσεις, στη δραματική επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, στη μείωση των επιχειρηματικών επενδύσεων και την πτώση της κερδοφορίας, αλλά ο πληθωρισμός παραμένει υπό έλεγχο.

Να επισημανθεί ότι η Wall Street κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες μέσα σε μια συνεχή σύγκρουση ερμηνειών… Με συνέπεια ο δείκτης Dow Jones των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών κολοσσών, αμέσως μετά την απόφαση της μείωσης των επιτοκίων, να ανέλθει από τις 9.386,51 μονάδες, στα επίπεδα των 9.484,90 μονάδων, να ξανακυλήσει στη συνέχεια και μετά να ανακάμψει… Παρόμοια ήταν και η τύχη του Nasdaq. Αντίθετα, το δολάριο διατήρησε την ισχυρή του θέση έναντι του ευρώ, στα 89,70 σεντς ανά δολάριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή