Μείωση καταναλωτικών δανείων θέλει η ΤτΕ

Μείωση καταναλωτικών δανείων θέλει η ΤτΕ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβραδυντικές τάσεις δείχνουν τα καταναλωτικά δάνεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Αύγουστο τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 45,4%, από 50% τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο.

Στην κεντρική τράπεζα δεν ενθουσιάζονται και κάνουν λόγο μόνο για «σχετική επιβράδυνση». Επιμένουν, ότι στην πραγματικότητα ο ρυθμός των καταναλωτικών δανείων παραμένει σε υψηλά επίπεδα και ελπίζουν ότι στο μέλλον θα κινηθούν χαμηλότερα.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πρόσκαιρη κάθε σκέψη για «απελευθέρωση» στις αρχές του 2002. Αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει την αφομοίωση από την αγορά των ανοδικών τάσεων στα δάνεια, που δημιούργησε η πτώση των επιτοκίων. Παραπέμπουν για περισσότερες διευκρινίσεις στη δημοσιοποίηση της ενδιάμεσης έκθεσης για την οικονομία, που θα δημοσιοποιηθεί από το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα στο τέλος Νοεμβρίου.

Ως κρίσιμο ζήτημα που θα συμβάλει στην ομαλή απελευθέρωση των καταναλωτικών αναφέρεται η καλή λειτουργία του συστήματος «ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ», το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα on-line παρακολούθησης του συνόλου των δανείων που έχει στο ενεργητικό του κάθε υποψήφιος δανειολήπτης.

Από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ότι στο τέλος Αυγούστου το σύνολο των καταναλωτικών δανείων ανέρχονταν στα 6,9 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 3,1 δισ. ήταν δάνεια που δόθηκαν μέσω πιστωτικών καρτών, το 1,7 δισ ευρώ αφορούσε δάνεια με δικαιολογητικά και τα υπόλοιπα 2,1 δισ. ευρώ ήταν προσωπικά.

Επιβραδυνόμενες ήταν οι τάσεις και στις άλλες κατηγορίες δανείων που χορηγούν οι τράπεζες. Εδικότερα τα δάνεια για σπίτια τον Αύγουστο είχαν ρυθμό ανόδου 36,5% (από 41,7% τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο), ενώ τα δάνεια προς τη βιομηχανία αυξήθηκαν με ρυθμό 16% από 18,3% τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο.

Στην Τράπεζα της Ελλάδος επιμένουν ότι θα πρέπει σταδιακά να επιτευχθούν ρυθμοί αύξησης των καταναλωτικών δανείων, που να είναι συμβατοί με την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και τη διασφάλιση της νομισματικής σταθερότητας, που αντιστοιχεί σε ρυθμό πληθωρισμού της τάξης του 2%.

Μείωση καταναλωτικών δανείων θέλει η ΤτΕ-1

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή