Νέα σενάρια για την καταβολή οφειλών του Δημοσίου στο ΙΚΑ

Νέα σενάρια για την καταβολή οφειλών του Δημοσίου στο ΙΚΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη λογική της λαϊκής παροιμίας «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο» προσπαθεί να υλοποιήσει το υπουργείο Οικονομικών τη δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι του ΙΚΑ και της ΓΣΕΕ για την καταβολή των οφειλών του Δημοσίου, ύψους 1,3 τρισ. δρχ. προς τον ασφαλιστικό φορέα. Δέσμευση, η οποία αποτελεί σύμφωνα και με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων βασικό προαπαιτούμενο για την επιτυχή έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό. Δέκα μήνες μετά την αρχική ανακοίνωση της απόφασης για την καταβολή της οφειλής με τη μορφή ετήσιων ομολόγων και σε βάθος χρόνου τα 15 έτη, κι ενώ η Διοίκηση του ΙΚΑ ανέμενε την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, προκειμένου να αντλήσει από τη διεθνή αγορά -με τη διαδικασία της τιτλοποίησης- το 100% της συνολικής απαίτησης, η συγκρότηση τεχνικής επιτροπής, παραπέμπει σε νέα σενάρια.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Φλωρίδη, αποφασίστηκε η σύσταση επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από τον γ.γ. του υπουργείου κ. Γ. Κουσουλάκο, τον πρόεδρο του ΟΔΗΧ κ. Χρ. Σαρδελή και τον Διοικητή του ΙΚΑ κ. Μ. Νεκτάριο. Κύριο μέλημα της επιτροπής θα είναι η εξέταση των τεχνικών θεμάτων για την καταβολή της οφειλής. Επί της ουσίας, όμως, η επιτροπή θα εξετάσει όλους τους συνδυασμούς που μπορούν να γίνουν, ώστε η καταβολή, ακόμη και της τρέχουσας δόσης (ομολόγων) που έχει εγγραφεί στον Προϋπολογισμό (82 δισ. δρχ.) να έχει τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο δημόσιο χρέος.

Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται ακόμη και η δυνατότητα αγοράς δημόσιου χρέους (ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά) με το ποσό που θα καταβάλει το ίδιο το Δημόσιο στο ΙΚΑ για την αποπληρωμή των οφειλών του. Μάλιστα, ενδέχεται να ακυρωθεί η αρχική ιδέα για την προσφυγή στη διεθνή αγορά και να αντληθεί το ποσό του 1,3 τρισ. από την εσωτερική αγορά ομολόγων, πριμοδοτώντας τη μείωση του δημόσιου χρέους, έναντι τίτλων που θα κατευθυνθούν στην ΑΕΔΑΚ – ασφαλιστικών ταμείων.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης και μέχρι 31/12/2001 οι μηχανές αυτές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές με το κοινό, ενώ έπειτα από αυτήν την ημερομηνία μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή