Μικρότερη φορολογία ζητούν οι πάροχοι online τυχερών παιχνιδιών

Μικρότερη φορολογία ζητούν οι πάροχοι online τυχερών παιχνιδιών

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη μείωση της φορολογίας και τη δυνατότητα να αποπληρώνεται το κόστος της κάθε άδειας στη διάρκεια της περιόδου ισχύος και όχι εφάπαξ ζήτησαν χθες οι πάροχοι διαδικτυακών τυχερών παιγνίων στη Βουλή. Ο εκπρόσωπος της RGA (Remote Gaming Association), Τέμου Λέχτινεν, μιλώντας στη συνεδρίαση ακρόασης των φορέων για το σχέδιο νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», χαρακτήρισε το κόστος εισόδου των ενδιαφερομένων στην αγορά πολύ υψηλό. Επίσης, χαρακτήρισε «παράλογη και παράνομη» την απαίτηση της κυβέρνησης ο πάροχος που έχει την έδρα του στο εξωτερικό να εμπίπτει στις διατάξεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Σχετικά με το κόστος εισόδου στην αγορά, ο κ. Λέχτινεν το χαρακτήρισε ως το υψηλότερο που υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη και ζήτησε τη μείωσή του. Πρωτίστως ζήτησε τη μείωση της φορολογίας παιγνίων (GGR Tax) από 35% σε 20% και δευτερευόντως τη μείωση του εφάπαξ κόστους απόκτησης της άδειας ή/και την αποπληρωμή στη διάρκεια της επταετίας ισχύος των αδειών και όχι προκαταβολικά.

Ο εκπρόσωπος της RGA ζήτησε ακόμη την πρόβλεψη παράτασης της μεταβατικής περιόδου στο νέο καθεστώς κατά έξι μήνες: η ισχύς του νέου καθεστώτος στα τυχερά παίγνια Διαδικτύου να γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 και όχι στις 31 Μαρτίου 2020.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Ευάγγελος Καραγρηγορίου, υποδέχθηκε το σχέδιο νόμου με θερμά λόγια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της αρχής, με τις νέες διατάξεις «μπαίνει τάξη και νοικοκυρεύεται μια αγορά που έχει συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, κλείνει μια πολυετής εκκρεμότητα και ρυθμίζεται συνολικά το τοπίο». Επίσης, με το νέο καθεστώς θα υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος της αγοράς, ο οποίος σήμερα, όπως είπε ο κ. Καραγρηγορίου, δεν υπάρχει.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ ζήτησε την ενίσχυση των εποπτικών και ελεγκτικών αρμοδιοτήτων της ΕΕΕΠ. Ειδικότερα ζήτησε να ενισχυθούν οι ελεγκτές παιγνίων της επιτροπής με προανακριτικές αρμοδιότητες που θα συνδράμουν τις αρχές στην πάταξη του παράνομου τζόγου και στην είσπραξη προστίμων. Επίσης, ζήτησε την εξουσιοδότηση της ΕΕΕΠ για την πλήρη έκδοση των κανονιστικών αποφάσεων που θα ακολουθήσουν.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος των πρακτόρων του ΟΠΑΠ, Γιώργος Πουλημάς, ζήτησε την απαγόρευση της διενέργειας των τυχερών παιγνίων μέσω γεννήτριας τυχαίων αριθμών (RNG). Πρόκειται για την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από τα VLTs, γνωστότερα και ως «φρουτάκια». Το αρχικό σχέδιο νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης απαγόρευε τη συγκεκριμένη κατηγορία παιγνίων στο Διαδίκτυο, αλλά το σχέδιο νόμου που συζητείται στη Βουλή τα επιτρέπει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή