Πανωτόκια: «παράθυρο» για νέα ρύθμιση

Πανωτόκια: «παράθυρο» για νέα ρύθμιση

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα ρύθμιση για τα πανωτόκια το επόμενο έτος, εφόσον κριθεί ότι η υφιστάμενη δεν επιλύει τα προβλήματα. Αυτό δήλωσε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Φλωρίδης, μιλώντας επί του θέματος σε επερώτηση της Ν.Δ., προσθέτοντας πάντως πως κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης η υφιστάμενη ρύθμιση θα πετύχει τους στόχους της, και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί νέα. Αντιθέτως, οι επερωτώντες κ. Ν. Κατσαρός, Δ. Κωστόπουλος, Γ. Καρασμάνης, Α. Παυλίδης, Γ. Παναγιωτόπουλος, καθώς και οι κ. K. Μητσοτάκης και Γ. Αλογοσκούφης, για μια ακόμη φορά επιτέθηκαν στις τράπεζες, λέγοντας ότι συντηρούν το καθεστώς των πανωτοκίων για λόγους κερδοφορίας.

Πέραν των πανωτοκίων, αντικείμενο σχολιασμού ήταν και η πρόσφατη συγχώνευση των τραπεζών Εθνικής και Alpha, με τους κ. Κων. Μητσοτάκη και Γ. Αλογοσκούφη να εκφράζουν, κατά τι, αποκλίνουσες απόψεις, ο μεν πρώτος την προσωπική του, ο δε δεύτερος την επίσημη θέση της Ν.Δ. Ο επίτιμος πρόεδρος χαρακτήρισε ως «θετική εξέλιξη» τη συγχώνευση, προσθέτοντας πάντως ότι «δεν αποτελεί πανάκεια για το τραπεζικό σύστημα. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε πως η Ν.Δ. δεν είναι αντίθετη με τη συγχώνευση, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα ανοικτά, καθώς και ερωτήματα και συγκεκριμένα: πρόκειται για κρατικοποίηση μιας ιδιωτικής τράπεζας; Μπορεί να παραβλέψει κανείς τη δεσπόζουσα θέση της στο εγχώριο σύστημα; Περιορίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο ο ανταγωνισμός; Θα ήταν μήπως καλύτερο να είχε γίνει συνεργασία και με μια μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού, ώστε να ήταν εφικτή η διείσδυση της νέας τράπεζας.

Στο επιμέρους μέτωπο του Ασφαλιστικού, αυτό των τραπεζών, το προεδρείο της ΟΤΟΕ μετέφερε χθες το βράδυ το αίτημα για τη δημιουργία ενιαίου ταμείου στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θεόδωρο Καρατζά. Η διάρκειας μιάμισης ώρας συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί η Ομοσπονδία σε μία προσπάθεια να διευκρινισθούν οι όροι συγχώνευσης Εθνικής-Αlpha Bank. Ο διοικητής της ΕΤΕ εμφανίστηκε απολύτως καθησυχαστικός για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον νέο Ομιλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή