Πρόβα δύο ημερών για τις ταμειακές με ευρώ

Πρόβα δύο ημερών για τις ταμειακές με ευρώ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν για δύο ημέρες τις ταμειακές μηχανές που λειτουργούν σε καθεστώς ευρώ παρέχει το υπουργείο Οικονομικών στους επιτηδευματίες.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο (1250) του υπουργείο Οικονομικών οι επιτηδευματίες και οι επιχειρήσεις δύνανται να προμηθεύονται καινούργιες φορολογικές ταμειακές μηχανές και συστήματα, οι οποίες έχουν εξ αρχής ενεργοποιηθεί φορολογικά και λειτουργούν με νόμισμα το Ευρώ. Οι μηχανές αυτές μπορούν για λόγους εξοικείωσης σε θέματα χειρισμών στο ευρώ, να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικές συνθήκες συναλλαγών με ευρώ, με το καταναλωτικό κοινό, μόνο για συγκεκριμένες ημερομηνίες, μέχρι 31ης/12/2001 και όχι πέραν των δύο συνεχόμενων ημερών, που θα ορισθούν κατόπιν αιτήσεως στη αρμόδια ΔΟΥ, για την εξασφάλιση της παρουσίας εφοριακού υπαλλήλου.

Οι εγγραφές στα λογιστικά βιβλία για τις μέρες που θα χρησιμοποιηθούν οι ταμειακές μηχανές, γίνονται με μετατροπή των ποσών που αναγράφονται στα σχετικά δελτία ημερήσιας κίνησης «Ζ», στα αντίστοιχα ποσά σε δραχμές με χρήση της ισχύουσας ισοτιμίας και των διαδικασιών μετατροπής που ορίζονται με το άρθρο 2 του ν. 2842/2000.

Τα δραχμικά ποσά που προήλθαν από μετατροπή, ελέγχονται και υπογράφονται από τον αρμόδιο παριστάμενο εφοριακό υπάλληλο.

Μετά το πέρας της εκπαίδευσης και μέχρι 31/12/2001 οι μηχανές αυτές δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές με το κοινό, ενώ έπειτα από αυτήν την ημερομηνία μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.

Στο μεταξύ, με άλλη εγκύκλιο του υπουργείου ορίζεται ότι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τα τελικά ποσά των συναλλαγών στις αποδείξεις λιανικής θα αναγράφονται και σε δραχμές.

Συγκεκριμένα, στο διάστημα της διπλής κυκλοφορίας του ευρώ και της δραχμής από 1ης/1/2002 έως και 28-2-2002, η υποχρέωση διπλής αναγραφής των τιμών υφίσταται μόνο για τις αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών που εκδίδουν οι επιχειρήσεις μηχανογραφικά ή με φορολογική ταμειακή μηχανή. Οι συναλλασσόμενοι που θα προβούν σε αγορές σε super market, η απόδειξη που θα πάρουν θα αναγράφει σε ευρώ τις τιμές των αγαθών, ενώ το τελικό ποσό θα αναγράφεται και στα δύο νομίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή